Det er imponerede å få se og høre alt folk får til i tider som mildt sagt er krevende for de fleste arbeidsplasser. Kreativiteten er stor og viljen er sterk for å gi folk en meningsfull  hverdag hos Frelsesarmeens Rusomsorg.

Sekretariatet i Fagrådet er raust invitert ned til Frelsesarmeens lokaler på Grønland for å få et hurtigkurs i utvidet bruk av digitale plattformer. Kurset ble utvidet til to besøk og en engasjerende prat om hva som påvirker folks opplevelse av mening, verdighet og recovery. 

Et stort spekter av tilbud

Denne høsten åpner et helt nytt arbeidstreningstilbud opp i Oslo - Såpa bilvask på Alnabru. Såpa bilvask i Tønsberg har allerede vært i drift i over to år og har gitt fast jobb til to og arbeidstrening til mange. Vi snakker ekte sosialt entrepenørskap.

Nå blir det oppstart i nye lokaler for nye folk som trenger et arbeidssted der de kan bidra etter evne. Allerede er det gjort avtaler med bedrifter om klargjøring av over 1000 biler i året, forteller prosjektleder Pål Henriksen i Såpa bilvask Alnabru. 

"Jobben" har vært et arbeidstreningstilbud som har eksistert i mange år. De siste årene har de blitt pålagt kutt, men tilbyr fortsatt varierte arbeidsoppgaver som skjærgårdstjeneste, redesign av møbler og gjenbruksartikler, birøkting, vedproduksjon og gaterydding. "Epleslang" er et samarbeidsprosjekt mellom Epleslang AS og Jobben der Frelsesarmeens deltagere arbeider i store hager i høstsemesteret, der de plukker epler til eplesaft. Målet er å plukke 25 tonn med epler i år. 

Brekke-Nærstad, Henriksen og Woldsund går ikke tom for historier og eksempler. De forteller om "Frisk Seilas" der båtliv, fart og spenning og ikke minst kursing med grader er et stort mål for stadig flere. De forteller om "Pedalkraft" der sykling er både mål og middel for mening og innhold - og der planen om sykkeltur fra Nordkapp til Lindesnes (!!!) nå er den store snakkisen.

Videre har Frelsesarmeen skaffet en "Foodtruck" som deler ut mat og drikke til over 400 mennesker hver dag, men som i tillegg tar mål av seg til å jobbe kommersielt med matsalg. Så har de "Vaskeriet" og budtjenesten "De ti bud" - og mere til. Det er bare å ta av seg hatten. Bare i Oslo sysselsetter Frelsesarmeen mange hundre mennesker hver eneste dag. Samfunnsnytten og ikke minst den enkeltes mulighet til å bidra og å høre til et sted - er uvurderlig.

Den Åpne Dør

Botilbudet "Den Åpne Dør" er preget av koronasituasjonen, men leder Grete Støver tar imot oss med samme engasjement som vi møtte hos gjengen i Grønlandsleiret. 

Botilbudet har 23 boenheter som inkluderer omsorg og helsefaglig oppfølging til mennesker med rusproblemer, noe som også inkluderer praktisk håndtering, oppbevaring og utdeling av legemidler, inkludert legemiddelassistert rehabilitering (LAR). Alle rom har eget bad og kjøkken.

Felles lunsj i spisestua er alle velkommen til, men under pandemien er det kun lunsjen som er i fellesarealene. - Det er et stort savn for beboerne og de ansatte, å kunne bruke mer tid sammen, forteller Støver. Ofte bruker beboerne fellesarealene på kveldene for å spille spill, se film eller bare prate sammen. Mange savner dette og lengter etter at reglene skal løses opp igjen, sier Støver. 

Vi takker for gjestfrihet og inspirerende besøk i en tid der anledningen til besøk er minimal.