Offisiell sjøsetting av Frelsesarmébåten Othilie
Tirsdag 30. oktober var det offisiell sjøsetting av båten Othilie som Frelsesarmeen skal bruke i Jobbens skjærgårdstjeneste i Oslo. Sjøsettingen skjedde ved Hønnørbrygga på Rådhusplassen.
Othilies oppgaver
Daglig leder av skjærgårdstjenesten Jorunn Mathisen fortalte om båtens rute mellom odder og nes i skjærgården og hvordan mennesker, som er i vanskelige livssituasjoner, opplever mening og glede ved å rydde skjærgården for søppel. Jobben og skjærgårdstjenesten tester stadig ut kreative metoder for å samle mer søppel og ikke minst mikroplast.
Et svar på grønne verdier
Trompetist Odd Arne Brandvik tonesatte seremonien med sangen «Min båt er så liten og havet så stort» etterfulgt av byrådsleder Tone Tellevik Dahl som i sin hilsen ga ros til Frelsesarmeens arbeid og hvordan skjærgårdstjenesten er et av Oslos svar på grønne verdier. Hun understreket også hvordan Frelsesarmeen gjennom Jobben, Stedet og skjærgårdstjenesten ser individuelle ressurser og behov.
Å arbeide i skjærgårdstjenesten gir livskvalitet, sa Dahl før hun etter gammel skikk døpte båten i (alkoholfri) champagne.
Jobben Oslo er et arbeidstreningstilbud til folk som sliter med rus. I nesten 12 år har et av arbeidstilbudene der vært en skjærgårdstjeneste som rydder holmer, skjær og strender i Oslos indre fjord året rundt. Skjærgårdstjenesten dekker 133 000 kvm i Oslofjorden og plukker omtrent 15 tonn søppel i løpet av ett år. Dette er en veldig populær arbeidsstasjon, for naturopplevelser kombinert med fysisk arbeid gir mange en god mestringsfølelse og en etterlengtet «indre ro».
Båten er oppkalt etter Othilie Tonning (1865–1931), en pioner innen Frelsesarmeens sosiale arbeid i Norge. Fra 1898 og til sin død var hun leder for Frelsesarmeens sosiale arbeid i Norge. Det var hun som introduserte barnekrybber (barnehager), aldershjem, julegryta, feriekolonier for barn og oppsøkende arbeid i byslummene nattestid. Tonning fikk Kongens fortjenestemedalje i gull i 1910, og en byste av henne, gitt av Kong Haakon, står i Frelsesarmeens museum i Oslo.
Jobben og skjærgårdstjenesten samarbeider tett med Bymiljøetaten i Oslo, herunder Maritim enhet på Hovedøya samt Oslofjordens friluftsråd. Skjærgårdstjenesten vant Oslos miljøpris, «hederlige omtalte-prisen» i 2017. Pris og diplom ble høytidelig overrakt våre deltagere i Rådhuset, noe som var en stor opplevelse og ikke minst en anerkjennelse til arbeidet.
Vi gratulerer Frelsesarmeen med en flott båt som vil bli til glede for både mannskap, miljøet og Osloborgere.