Etter bare drøyt halvannet år med birøkt gikk Jobben-deltakerne og arbeidsveilederne deres til topps i NM i prestisjeklassen «fast honning». Norges beste, naturlige honning uten smakstilsetning lages i hjertet av hovedstaden.

Klar seier
Jobben vinner fortjent. I juryens begrunnelse heter det at honningen fra Grønland og Ensjø holder høyeste kvalitet. Dette er en stor anerkjennelse av Frelsesarmeens arbeidstilbud.

Arbeidstilbud i rusfeltet blir fra tid til annen kritisert for å ikke være reelle og verdige nok. Dette har virkelig Frelsesarmeen gjort til skamme, med sin klare kvalitetseier i NM.

-Helt fantastisk, sier regionleder Frode Woldsund i Frelsesarmeen. – Det viser at deltakerne våre kan masse, og det viktigste er at dette gir mening og noe å fylle hverdagen med.

Mangler politisk støtte?
I 2018 kuttet det rødgrønne Ap, SV og MDG-byrådet støtten til Jobben med fem millioner kroner i budsjettforslaget.

Fagrådet og flere andre kritiserte kuttet som ville rammet arbeidstiltakene som daglig gir tilbud til minst 60 personer med rusproblemer og/ eller psykiske vansker.

I budsjettforhandlingene klarte imidlertid Rødt å bremse ned kuttet Ap, SV og MDG til fire millioner. Men det som videre reddet tiltaket var at bydel Frogner i desember 2018 ga 800.000 i støtte med leder av sitt bydelsutvalg, Jens J. Lie (H) i spissen – og ikke minst at helseminister Bent Høie samtidig kom med 3 millioner kroner i ekstra støtte til Jobben.

Helseministeren understreket at de 3 millionene var for å utvikle tiltaket videre og ikke som erstatning for kuttet som Byrådet har foreslått. Like fullt var pengene avgjørende for tilbudet.

Til topps i NM
Det var sterke gledesscener i Sentralens marmorsal fredag morgen da Frelsesarmeens honningprisjekt Bi-Jobben gikk helt til topps i honning-NM.

— Egentlig skulle ikke dette være mulig. Vi ante jo ikke en gang at vi måtte ha et såkalt landbruksnummer for å kunne delta i honning-NM. Men alle som driver en form for landbruk og vil delta i NM må ha det. Og det fikk vi i ekspressfart, og ble påmeldt i siste liten, forteller daglig leder på Jobben, Jorunn Mathisen til Vårt Oslo.

Deltakerne peker på Botanisk hage som en viktig medspiller til prisen. Der henter biene nektar som bidrar til den gode smaken, forteller de.

Fagrådet gratulerer både deltakere og arbeidsveiledere i Bi-Jobben med seieren!