Vi har tatt en prat med grunnlegger av Fotballstiftelsen og daglig leder i «Idretten Skaper Sjanser» Morten Nyborg. Den imponerende nyheten er at Idretten skaper sjanser skal sykle hele tre etapper i årets Tour de France. 

Fotballstiftelsen ble etablert i 2011 er en paraplyorganisasjon for gatelagene i norsk toppfotball. Basert på erfaringene fra Fotballstiftelsen ble Idretten Skaper Sjanser stiftet i 2019 av Norges Skiforbund, Norges Cykleforbund og Norges Rytterforbund. Idretten Skaper Sjanser er dermed en søsterorganisasjon til Fotballstiftelsen med et lavterskel aktiviseringstilbud med ski, sykkel og ridning for mennesker med rusutfordringer. Organisasjonen mottar støtte fra Helse- og omsorgsdepartementet og Helsedirektoratet. 

- Den beste måten å bli oppdaga på!

Eventyret startet da en gruppe fra Idretten Skaper Sjanser syklet Arctic Race i fjor. Vel over målstreken ble arrangørene nysgjerrige på hva slags gruppe folk de var, forteller Nyborg.

Det var bare den beste måten å bli oppdaga på. Det ble en øyeåpner for mange at sport kan brukes på en sånn måte. Arrangørenes holdning (de som eier rittet, journ.anm.) var plutselig at ""Dette må vi få ut i verden! De  det sjøl at det går an. Folka våre ble mer enn maskoter, de ble et gjennombrudd i å vise hvordan en kan håndtere mennesker med komplekse rusutfordringer. 

Morten Nyborg

Det er de samme eierne bak både Arctic Race og Tour de France. Derfor ble linjen videre til verdens største sykkelritt kortere enn noen hadde turt å håpe på.

Tour de France har i mange år jobbet med å være mer enn et sykkelritt. De har på flere måter forsøkt å integrere verdifullt samfunnsarbeid og dette ble døråpneren for at Idretten Skaper Sjanser kunne starte et samarbeid, et samarbeid som nå kan vokse videre i årene som kommer. - Vi har sluppet inn i en maskin, sier Nyborg entusiastisk. 

Trening som medisin

Vi vet at trening er medisin. Når vi vet at den virker for folk flest, så må også folk med rusutfordringer få denne medisinen. Alt annet er ulogisk. 
Morten Nyborg

Idretten Skaper Sjanser fikk denne uka besøk av helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) på en spinningtime.

Hun ble imponert over arbeidet og mente at det er viktig at andre land får se den norske modellen for hvordan en kan tilby hjelp til mennesker med rusproblemer.

Jeg er kjempeimponert og veldig stolt. Her har vi et norsk konsept som andre har lyst til å se på og vil lære av, og jeg er mektig imponert over denne gjengen.
Ingvild Kjerkol til TV2

Idretten Skaper Sjanser inkluderer også mange innsatte med rusutfordinger i sine treningstilbud. Regnestykket er enkelt, mener Morten Nyborg. Norge betaler nest mest per innsatt i året i Europa, viser en oversikt fra Europarådet. I snitt kostet hver innsatt over 2.700 kroner dagen (tall fra 2017), eller rett i underkant av en million i året. - For to innsatte kan vi drifte tre sykkelgrupper med inntil 60 personer. Det er en "no brainer", understreker han.

Vi hører ukentlig fra innsatte at aktivitet med mening gir håp, og sammen mestrer vi i fellesskap på veien mot ulike mål.
Morten Nyborg

- Det er stort å vise at vi i Norge har greid å finne en modell som kan integrere mennesker via idrett tilbake til et liv i samfunnet, avslutter Nyborg.