Det er torsdag kveld 5. oktober på Hamar kulturhus. Salen rommer 180 mennesker, mange måtte snu i døra fordi rommet er stappfullt av forventningsfulle artister og tilhørere.  

Det er allsangkor, mørk metallrock, visesang, pop og egenkomponerte låter. Det er en ubeskrivelig musikkfest.

Jeg er så redd, jeg er så rar, jeg er så sterk! 
(Utdrag fra en egenskrevet låt framført på Rockovery Innlandet)

Flere og flere tar ny kunnskap på alvor

For få år siden fantes ikke tilbud om musikkterapi innen psykisk helse og rus i Innlandet. Nå er Innlandet helt i front på landsbasis. Et eget nettverk av musikkterapeuter har blitt skapt mellom Gjøvik, Lillehammer, Ringsaker, Hamar, Ottestad og Stange. Innbyggere her kan blant annet få tilbud gjennom FACT Gjøvik/Land, Sagatun Brukerstyrt senter, Sykehuset Innlandet, Kirkens Bymisjon Veslelien og Stange kommune. 

Vi ser at stadig flere tar kunnskapen om musikkterapi som verktøy i recovery og rusbehandling på alvor. Meld deg på Polyfon-konferansen i Bergen 9. november for å bli oppdatert på ny kunnskap. Se mer info lenger ned i saken.

Korsangere og artister leverte ekte vare på Rockovery Innlandet. Mange med følelsene utenpå kroppen. Det er sterkt å få være vitne hvordan folk byr på livet og på seg selv. Artistene beskriver hvordan musikken gir dem mening, mestring, støtte og fellesskap. Og hvordan musikken blir en kilde til å regulere og uttrykke følelser og tanker.    

Oslo er neste ut

Rockovery er en musikalsk markering av Verdensdagen for psykisk helse. 
I Oslo har arrangementet vokst seg så stort at det har fått et festivalformat med konserter over to dager 18.-19. oktober. Oslo arrangerer for åttende år på rad. 

På Rockovery opptrer innbyggere som mottar musikkterapitilbud gjennom fritidstilbud, kommune/bydel eller spesialisthelsetjenesten På Rockovery står spilleglede, fellesskap og musikk i sentrum, for å skape positive erfaringer og opplevelser i deltagernes liv.

Enkelte sier at Rockovery er et av årets høydepunkter, fordi de får vist frem friske og gode sider av seg selv, bandet de er en del av og tilbudet/hjelpen de får gjennom musikkterapi. 
Stig Børre Holvik Høydal, musikkterapeut, KFUK-KFUM Forandringshuset Oslo

Om du bor i Osloområdet har du mulighet til å oppleve Rockovery på Forandringshuset på Grønland 18.-19. oktober (Grønlandsleiret 41) fra klokka 18 begge dager. 

Til nå er flere band og artister påmeldt på Rockovery Oslo 2023, fra: 
FACT Gamle Oslo
Forandringshuset Grønland (KFUK-KFUM) + FACT-Ung Gamle Oslo
Lovisenberg Sykehus - FACT Grünerløkka
Musikk i Fengsel og Frihet
Nydalen Voksenopplæring
Rap Clinic
Solli Aktivitetssenter
Tyrili
Stedet Sagene og Stedet Vest (Frelsesarmeens Rusomsorg)

Bli med på Polyfon-konferansen 2023!

Kunnskapsklynga Polyfon arrangerer musikkterapikonferanse 9. november, Høgskulen på Vestlandet, campus Kronstad. Konferansen har overskriften "Nyttig helsearbeid i nye tider".  Påmeldingsfrist 1. november.

  • Hva skjer med vår forståelse av helsearbeid og helsehjelp når demografiske og økonomiske endringer skaper nye utfordringer?
  • Hvordan kan bruk av musikk og musikkterapi bidra i de endringsprosesser som kommer?

Konferanseprogrammet består av ulike plenumssesjoner, med vekt på barn og unges helse, rus og psykisk helse, samt eldrehelse. Det blir musikkinnslag, foredrag og samtaler. Det blir også parallelle foredrag med ledende fagpersoner fra ulike deler av landet. 

Det er satt av tid til en egen Rundebordskonferanse der ledere fra kommuner og helseforetak presenterer og diskuterer erfaringer med å utvikle musikkterapitilbud, med særlig vekt på forankring, tverrfaglighet og brukerinvolvering.

I år blir konferansen rammet inn av en gratis musikkfestival. I samarbeid med Gjenklang, Norsk forening for musikkterapi og forskningssenteret GAMUT inviterer Polyfon til to gratiskonserter - du kan oppleve musikk og god stemning både kvelden før (8. november) og kvelden etter Polyfon-konferansen (9. november).

Konferansen er gratis for innbyggere som mottar musikkterapeutiske tilbud eller som er med i en brukerorganisasjon, og den er gratis for ansatte og studenter ved Polyfon deltagerinstitusjoner.