Folk i Bergen med egenerfaring med rusavhengighet skal fremover styre sitt eget aktivitetshus. «Huset» blir det første av sitt slag i Norge. "Huset" er en foreløpig arbeidstittel, forteller regionleder i A-larm Vestland Espen Aas.

Brukerne har eierforholdet

– Det finnes brukerstyrte sentra innen psykisk helse, MO-sentre, Fontenehus og andre steder med brukerinvolvering, men her er det brukerne som har eierforholdet, som skal utvikle dette gradvis ut fra hva de trenger at Huset skal være, sier Espen Aas.

Foreningen Human Narkotikapolitikk, proLAR Nett og A-larm har dannet et felles ideelt selskap for å etablere og drifte «Huset». Alle er medlemmer i Fagrådet - Rusfeltets hovedorganisasjon. 

Disse tre brukerorganisasjonene går sammen og tilbyr noe helt annet - hvor høy og lavterskel ikke er tema, men medborgerskap og inkludering, sier Aas. Brukerorganisasjonene blir "vaktbikkjer" for å sikre nettopp medborgerskapet, fortsetter han. Håpet er mange og gode diskusjoner i tiden som kommer.

Huset vil være åpent for alle, men målgruppa er personer i aktiv rus og under rehabilitering. Det er lagt opp til at huset skal være et sosialt samlingssted hvor en kan få et måltid og en kopp kaffe, og det blir opp til brukerne og de involverte organisasjonene å bestemme nøyaktig hvordan konseptet skal utvikles. - Parallelt med å være et samlingssted kan det også skape trygghet og bli et sted å gå videre fra, sier Aas.

Bergen kommune gjennom Byrådet støtter prosjektet med halvannen million kroner. – Vi ble enige om at dette var noe vi ønsket å støtte. Vi har sterke organisasjoner for brukere og pårørende i Bergen og har troen på dette tilbudet, sier sosialbyråd Ruth Grung (Ap), i følge ABC Nyheter. Fagrådet har ved flere anledninger berømmet innsatsen kommunen gjør innenfor rusfeltet.

Huseier har allerede fått noen spørsmål fra naboer, forteller Aas. - Vi skaper nok noe usikkerhet, men vi må formidle at Bergen er en menneskerettsby der likebehandling og medborgerskap er i sentrum.

Allerede ansatt konstituert leder 

Preben Nielsen er ansatt som konstituert leder for Huset. Konseptet er at alle ansatte på en eller annen måte skal ha erfaringskompetanse.

Lokalene er foreløpig tomme og arbeidet starter med å få på plass helt grunnleggende ting som strøm, internett og møbler. I tillegg skal det være en rekke møter med frivillige.

Huset vil bli fylt gradvis. Drømmen er åpningstid 24 - 7, men det er nok mer realistisk for 2023. Nå har vi definert dette året som et forprosjekt der vi åpner så mye som vi klarer.

Espen Aas 

Se mennesket - ikke klærne 

Morten Sommerbakk som er leder for FHN Vestland har feiret overtagelsen av lokalene på sin Facebook-side med en viktig hyllest til ressursene som bor i alle mennesker: 

Dette viser hvilken ressurser som bor i de mennesker som de fleste ser på som "tapere". De fleste av oss som har startet dette prosjektet , (med noen unntak) har ruserfaring...mange av oss utviklet avhengighet, psykiske plager,selvforakt og mørk håpløshet....Og her står vi nå som vanvittige ressurssterke mennesker, med en dyp omsorg og ekte kjærlighet til våre brukere.. Det er derfor vi jobber med dette, og elsker jobben vår, hvor tøff den enn e te tider, fordi vi VET at det finnes lys, vi VET at det finnes håp, og uansett om du ruser deg eller ikke, handler det jo egentlig om det å ha et så godt og verdig liv som mulig... Se ka vi kan sammen!!! Se MENNESKET, ikke "klærne".