Ventetid og fristbrudd går ned i både psykisk helsevern og rusbehandling
I løpet av årets første åtte måneder mottok 28 000 mennesker helsehjelp innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). Dette er en liten reduksjon fra samme periode i 2019.
Fredag 23. oktober publiserte Helsedirektoratet rapporten "Ventetider og aktivitet i spesialisthelsetjenesten, 2. tertial 2020".
Nedgang i døgn - stor økning i indirekte kontakter
Både for psykisk helsevern voksne og TSB er det nedgang i antall døgnbehandling, dagbehandling og behandling i poliklinikk der pasientene møter fysisk. Det er en stor økning i indirekte polikliniske kontakter. Endringene knyttes til covid-19. Indirekte kontakt mellom pasient og helsearbeider betyr kontakt via telefon, e-post eller videomøte.
Private avtalespesialister er ikke inkludert i tallene som er publisert av Helsedirektoratet.
Covid-19 påvirker aktivitetsutviklingen
Helsedirektoratet understreker at aktivitetsutviklingen i psykisk helsevern og TSB må fortolkes i lys av pandemisituasjonen landet har stått i siden mars 2020. Planlagt behandling er utsatt, og den direkte kontakten mellom behandler og pasient er begrenset til et minimum for å avlaste helsetjenestene og minimere smittetrykket i befolkningen.
Både i poliklinikkene og i døgnavdelingene gjelder aktivitetsnedgangen fra 2019 i særlig grad perioden med størst smittetrykk.
Sammenlignet med året før, var det per 2. tertial 2020 nedgang både i antall oppholdsdøgn, antall utskrivninger og dagbehandling. Dette gjaldt for alle regioner.
Helsedirektoratet skriver at endringer i registrering av dagbehandling og grenseoppgangen opp mot poliklinisk aktivitet kan påvirke tallmaterialet.
Tilbudene er opprettholdt
25. mars ble det gitt råd om prioritering av helsehjelp i Norge under koronakrisen. Etter påtrykk fra mange organisasjoner på rusfeltet, deriblant Fagrådet, ble det gitt råd om at innleggelse av ruspasienter skal opprettholdes så lenge smittevernreglene kan følges.
I løpet av pandemisituasjonen har vi løpende publisert nyhetssaker som forteller at mange har opprettholdt behandlingstilbudet under hele perioden. Dette bidrar til at tallene på aktivitetsmål fortsatt er høye.