Kulturelle trekk "godtar" det forfatter og psykologspesialist Fanny Duckert kaller "parentesatferd". Parentesaferd lever på et premiss der alle er med. Et edru blikk kan bli "truende" for den kulturelle forståelsen. Slik kan drikkepress oppstå. 

Aktuell med boken Bare et glass til

Fanny Duckert er aktuell med boken Bare et glass til. Hun mener at vår kultur inkluderer mange ritualer som underbygger drikkepress.

Fanny Duckert (75) har arbeidet med alkoholbruk i flere tiår. På nittitallet mest kjent for sine kurs i kontrollert drikking og bøker om kvinner og alkohol, de senere årene en viktig forkjemper for kunnskap knyttet til menneskers bredde av avhengighetsskapende atferd. Og ikke minst kunnskapen om at graden av avhengighet varierer og kan justeres. 

Våre belønningssystemer trigges raskt av rus og vi engasjerer oss alle i avhengighetsskapende atferd om det er mat, sex, drikke eller andre ting. Vi har alle en tendens til å gjøre ting som ikke er bra for oss - gamble på at det går bra. 
Fanny Duckert

Om sin nye bok sier Duckert at den gir noen gode tips til de mange som har tenkt at de kanskje burde drikke mindre. Det er ofte vanskelig å få til i praksis, så med en kombinasjon av vitenskapelig innsikt, personlige historier og praktiske grep gir boken deg nøkler til å endre dette for deg selv eller noen du bryr deg om.

 

- Moralismen er så til de grader til stede

Fanny Duckert påpeker noe viktig, som vi ofte glemmer i diskusjonen knyttet til rusbehandling, nemlig gladmoralismen; holdningen "Jeg vet best hva som er bra for deg". Hennes budskap (på vår fagkonferanse sist uke) var at tradisjonelle fortellinger er lite egnet til å møte tidlige og moderate alkoholproblemer.

Alkohol er fleksibelt på alle vis og kan inngå i alt fra selvregulering, smertelindring, søvn og fest. Til og med fungere som en "kvasiaktivitet" sa Duckert. I betydningen av at når vi drikker trenger vi ikke gjøre noe annet. 

Hun er en av mange forkjempere for integrert og komplett behandling - der vi tar konsekvensen av den kunnskapen vi har. Hun påpeker arsenalet av rutinemessige straffereaksjoner som skaper barrierer mot å søke hjelp; som avslag på forsikring, inndraging av førerkort og meldinger til barnevernet. Dette er ment å være personavhengige virkemidler, ikke rutinemessige, sa Duckert. 

Rusproblemer finnes i alle grader og alle varianter. Det er ulike årsaker og forløpet er skiftende fra person til person og fra situasjon til situasjon. Endringspotensialet er stort og målsettingene bør være fleksible.