Ruskonsulenter i somatikken gir gode resultater, men er ren utgift i budsjettene
Ruskonsulenter gir null inntjening på sykehusene sine budsjetter. Like fullt tilsier faglige råd og ikke minst erfaringene fra Stavanger Universitetssykehus at disse burde gitt DRG-poeng.
Fagrådets sekretariat besøkte denne uken ett av våre medlemmer underlagt Stavanger Universitetssykehus; Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning i Helse Vest (KORFOR).
Diagnoserelaterte grupper (DRG) er et pasientklassifiseringssystem. DRG prøver å håndtere en kompleks virkelighet, hvor pasienter har tusenvis av ulike diagnoser og like mange ulike behandlinger. Alle pasienter kan klassifiseres ved dette systemet. I stedet for antall opphold, brukes antall DRG-poeng som aktivitetsmål. DRG gir en oversiktlig beskrivelse av aktiviteten ved sykehusene. Systemet gjør det også mulig å sammenligne sykehus, selv om disse skulle behandle helt ulike pasienter.
Helsedirektoratet.no
- Vi klarer ikke å ta inn over oss den kunnskapen vi har!
Mot alle økonomiske belønningssystemer, men i tråd med faglig kunnskap og erfaring knyttet til pasientens beste, velger avdeling rus og avhengighet (ARA) å finansiere stillinger til ruskonsulenter i somatiske avdelinger ved Stavanger Universitetssykehus.
ARA sin argumentasjon er klar - Dette har effekt og pasientene får hjelpen de trenger raskere.
Dette er noe alle burde gjøre, men så lenge økonomiske systemer ikke belønner aktiviteten, sitter mange fast i ineffektive systemer.
Vi klarer ikke å ta inn over oss den kunnskapen vi har!
Jan Gunnar Skoftedalen, leder Fagrådet
Kunnskapen ligger like fullt tilgjengelig, og vi blir vitne til - eller også deltagere i et interessant fenomen der systemene utkonkurrerer faglig målsetting om pasientens beste.
Har vi blitt nikkedukker?
Eksempelet over er ett av flere "blindspots" som vi ser ut til å godta uten protest. Har vi kommet dit at systemene er så komplekse at vi blir motløse nikkedukker?
Vi nekter å tro det - og vi blir inspirert når vi møter fagfolk som går mot strømmen og som tar de faglige rådene på alvor.
Så har vi en vei å gå - med å synliggjøre faget overfor de som spikrer de økonomiske belønningssystemene. Takk til ARA og Stavanger Universitetssykehus som tør å satse på tverrfaglig og tverrsektorielt samarbeid - noe vi håper vil føre til inspirasjon på landsbasis - og ikke minst politisk utvikling på økonomiske rammevilkår.