#merennbare......
Frelsesarmeen satte søkelys på oppfølging og ettervern etter rusbehandling, under et lunsj-seminar på Stedet Sagene 3. mai.
Jan Gunnar Skoftedalen var invitert til å lede en samtale om betydningen av oppfølging og ettervern, med blant annet politikere fra Frp, Høyre og KrF i Oslo. Andre partier var invitert, men hadde takket nei.
Men før vi kom til samtalen fikk vi høre musikk fra to av brukerne på Stedet Sagene og to historier fra deltakere i Pedalkraft; Anders som var med på sykkelturen Nordkapp - Lindesnes og Ida som var med på sykketuren på Mallorca. Begge fortalte om felleskap, tilhørighet, mestring og å være ønsket. Det ga dem livsglede og en anledning til å holde seg unna rus, sa de.
Å føle seg ønsket
Anders fortalte at sykkelturen Nordkapp - Lindesnes at han har mange gode minner fra turen, men det beste minnet han har fra turen var mottakelsen de fikk ved de ulike stedene de besøkte.
- Noen ventet på meg og var glad for at akkurat jeg kom til dem.
Ida kunne fortelle at da hun fikk vite at hun skulle være med til Mallorca gjorde det at hun kunne holde en stø kurs gjennom vinteren og ha noe å se frem til.
Å mestre livet
Forsker Thomas Solgård Svendsen, som er engasjert av Frelsesarmeen for å se på betydningen av oppfølging og ettervern for Frelsesarmeen, sa også noe om hvor viktig tid er i arbeidet. Svendsen slo også et slag for å skrote begrepet ettervern og i større grad snakke om å mestre livet. Det å skaffe seg nytt nettverk og gode relasjoner er vanskelig for oss alle og ekstra krevende blir det, når du har hatt rusrelaterte utfordringer, mente han.
Anders fortalte at han hadde meldt seg inn i en lokal sykkeklubb, men følte at han ikke hørte hjemme der. - Med min historie var det lettere å være en del av Pedalkraft enn i en ordinær klubb, sa han. Det har vi også hørt fra en rekke av deltakerne i Gatefotballen. - Alle vet at du har eller har hatt en trøblete bakgrunn. Du trenger ikke være redd for å bli avslørt.
Dette er verdt å dvele ved ut fra ambisjonen som ofte ligger i å inkludere folk i ordinære fritidsaktiviteter og sikre et rausere samfunn.
Den avsluttende samtalen handlet om refleksjoner rundt det som var sagt og hva som skal bidra til å styrke de ulike aktivitetene. For Frelsesarmeen handlet det denne gang om Pedalkraft (sykkel), Frisk seilas (sykling) og Gatefotballen.