Fotograf Paal Audestad har fulgt de fire musikerne i "The Fruits" tett og laget en fotoutstilling om deres hverdag, der musikken er en vesentlig del av livskvaliteten.   Prosjektet ble støttet av Fritt Ord. 

Gjennom mange år som musikkfotograf, har Audestad tatt bilder av artister som Johnny Rotten, Coldplay, REM, Motörhead, Jokke og Valentinerne, Motorpsycho og Kaizers Orchestra. Å følge et band med bakgrunn i rus og psykiske problemer var en ny erfaring.

Et band på turné drikker og generelt er det mye festing. Her var det ikke rus. Jeg ble berørt av hvor flinke og dedikerte de er. Når du møter en sånn gjeng har du kanskje litt fordommer og tenker at de ikke er så flinke til å spille. The Fruits er et skikkelig bra band med dyktige musikere. De er bra folk, ikke noen gjeng som skryter av seg selv, mer ydmyke enn folk vanligvis er i den bransjen. Bandet var veldig inkluderende som lot meg få innblikk både i musikken og livene deres ellers. 
Paal Audestad, fotograf

Bandmedlemmene fant hverandre gjennom musikkterapitilbudet på Frelsesarmeens tilbud Stedet på Sagene i Oslo, ledet av musikkterapeut Erlend Barratt-Due Solum. Her øver de hver tirsdag, lokaler og utstyr får de låne av Frelsesarmeen.  Alle har en forhistorie med rus eller psykiske problemer, eller begge deler.

Stedet på Sagene og musikkterapien har betydd mye for bandmedlemmene. Her treffer de andre med samme lidenskap for musikken.

Første gang jeg turte å stikke nesa inn på Stedet, var jeg sånn «unnskyld at jeg er til». Jeg ble pusha av kjæresten min Winnie og musikkterapeut Erlend Barratt-Due Solum til å starte et band med Jan Erik og de andre. Hvordan kan jeg beskrive hva musikken har betydd? Fra uke én, da jeg hadde selvtillit og selvfølelse på nullpunktet, har det vært veldig oppbyggende. Da jeg var helt nede mentalt, har denne gjengen og dette stedet hjulpet meg. Det hjelper ikke at en psykolog sier «du er bra nok». Det er noe med å forstå at det er deg de klapper for.
Kjetil Fjellmann, bassist

Se fotoutstillingen ved å klikke her

Musikkterapeuter bruker musikk for å legge til rette for økt livskvalitet, bedre helse og å fremme utvikling hos mennesker som arbeider med egen bedringsprosess. Musikkterapi vektlegger brukerinvolvering og likeverdige relasjoner.

Vil du vite mer om musikkterapi klikk her