Store underskudd

Flere hundre millioner kroner mangler for å få det totale budsjettet i balanse i Helse Bergen. Avdeling for rusmedisin (AFR) må ta sin del. Innsparingskravet for AFR i 2024 er på 10 millioner kroner. I tillegg kommer uløste økonomiske utfordringer fra 2023 og økte kostnader til gjestepasienter.  

Tronvik i Helse Førde, som tilbyr tverrfaglig spesialisert behandling til samme målgruppe, står også i fare for å måtte avvikle driften. Helse Førde skal ha styremøte 19. desember hvor beslutningen om avvikling eller ikke, skal fattes.

Tidligere har vi skrevet om ROP-enheten i Helse Bergen som legges ned allerede fra årsskiftet. ROP-enheten er imidlertid ikke en del av AFR, men en del av divisjon psykisk helsevern. 

- Målet er å utnytte gjenværende sengekapasitet maksimalt, slik at pasienttilbudet forringes minst mulig, sier avdelingsdirektør Christian Ohldieck.  

Ledig kapasitet

AFR har hatt en utfordring med å fylle døgnplassene. Dette er et paradoks ettersom flere seksjoner har ventelister. I snitt har AFR hatt 34 ledige senger i årene 2021-2023. Noe av årsaken ligger i at pasienter ikke kommer til planlagt behandling (no-show) og at pasienter dropper ut av behandling før planlagt tid (drop-out). AFR jobber aktivt med å bedre den interne flyten av pasienter, for å sikre maksimal utnyttelse av samlet døgnbehandlingskapasitet. 

AFR har per i dag 127 plasser totalt, innen utgangen av 2024 vil det være 102 døgnplasser igjen. Det er en nedgang på 20 prosent av døgnkapasiteten. I Helse Vest er det totalt 328 døgnbehandlingsplasser.

AFR Klokkarvik har 18 døgnbehandlingsplasser for menn og ligger på Sotra, ca 40 minutter fra Bergen. Institusjonen vil legges ned i løpet våren 2024 og slås sammen med AFR Askøy. I forbindelse med sammenslåingen, fjernes 13 stabiliseringsplasser på Askøy som da gjøres om til behandlingsplasser for menn. Samlet vil en redusere fra 30 til 28 døgnbehandlingsplasser for menn.  

Samtidig gjør en om stabiliseringsplassene ved Dr. Martens til en forsterket avrusnings- og stabiliseringspost, som blant annet skal kunne ta imot en større andel pasienter med rus- og avhengighetslidelser i akuttforløp. Antallet plasser reduseres fra 13 til 11.  

Selv om Klokkarvik legges ned er det altså ikke så mange døgnbehandlingsplasser for menn som forsvinner, men Helse Bergen fjerner de egne postene for stabilisering. Dette medfører at pasientene kommer til å gå rett fra avrusning til døgnenhet, som vil redusere antallet sårbare overganger for pasientene.  

AFR Floen fjerner fire plasser, i tråd med erfart behov. Når avrusningen flytter fra Skuteviken inn i nye lokaler i Håkonsgaten, reduseres antall avrusningsplasser fra 28 til 24.

Til sammen vil 25 døgnplasser bli fjernet i løpet av 2024. 

Et svar på spesialistmangel

Som mange husker ble Bergensklinikken innlemmet i Avdeling for rusmedisin tilbake i desember 2019 "as it was". Det ble da flere lokasjoner i avdelingen. Det ble satt i gang et arbeid med å samle og styrke fagmiljøene. Det arbeidet ble lagt noe til side under pandemien. AFR har, som mange andre, store utfordringer med å få tilstrekkelig antall spesialister, særlig leger. Denne omorganiseringen er også et svar på dette, da det vil skape større fagmiljø på færre lokasjoner. 

Helse Bergen sine rutiner for omstilling følges i sammenslåingen av Klokkarvik og Askøy. Ambisjonen er å kunne tilby alle som kommer i omstilling fortsatt jobb i AFR, men dersom noen blir overtallig vil de få tilbud om stilling et annet sted i Helse Bergen.  

TSB i endring

Ca 33 000 mennesker får hjelp innenfor tverrfaglig spesialisert rusbehandling i Norge. Av disse får ca 4 000 pasienter opphold i døgninstitusjon. Disse tallene har ligget ganske stabilt over flere år. 

Per november 2023 er det 1847 døgnbehandlingsplasser i TSB. Med døgnplasser menes alt fra avrusing til langtidsbehandling. Drøye 800 er ved offentlige sykehus og litt mer enn 1000 hos ideelle virksomheter med avtale med et regionalt helseforetak.

Utviklingen med nedgang i antall døgnplasser er en varslet endring. Pasienter skal ha kortere opphold og mer av behandlingen skal skje der du bor. I tillegg reduseres antall avrusingsplasser og institusjonene skal ta lettere abstinensbehandling i egen virksomhet.  

I løpet av 2024 skal Helse Sør-Øst har gjennomført sin anskaffelse hos ideelle aktører. Det er 739 sengeplasser som er i spill. Ingen tror at antallet i 2025 vil være like høyt. Vi skal være forsiktig med å spekulere på omfanget inntil vi vet resultatet. 

I februar 2024 (?) kommer også regjeringens forebyggings- og behandlingsreform i form av en stortingsmelding. Slik vi har forstått det, skal fremtidens rusbehandling skisseres opp i meldingen. Mange er spent på om det betyr nedbygging av sengeplasser, økt fokus på ambulante og polikliniske tjenester slik vi har sett de siste årene.