En app du burde kjenne til

Tenk nytt om gamle tanker! Grubling ligner på problemløsning, men som regel blir det bare resirkulering av tanker uten at det kommer særlig mye nytt eller nyttig ut av det.
Hanne Brorson, forsker og psykolog i 
Brorson&Sande
Grubl er en morsom videoserie om stress, oppmerksomhet og grubling. Du får øvelser som kan gi deg noen skikkelige AHA-opplevelser - som igjen kan gi deg kunnskap og bedre kontroll over grubling. Vår rådgiver Torhild Kielland har vært med som "prøvekanin" i testfasen av appen, og har fulgt hele utviklingsprosessen tett. 
Grubl inneholder korte og humoristiske videoer som formidler kunnskap og tips som hjelper mot grubling. Målet med appen er å formidle kunnskap om hvordan grubling påvirker helsen vår – både fysisk og psykisk – og om hvordan vi ved hjelp av metakognitive teknikker kan øve på å gruble mindre. 

Metakognitiv terapi, er en relativt ny terapiform som effektivt reduserer grubling. Terapiformen forklarer et utbredt fenomen, nemlig hvordan det kan ha seg at de aller fleste tenker depressive og angstfulle tanker stadig vekk, uten å være deprimerte eller angstfulle. Adrian Wells, opphavsmannen bak metakognitiv terapi, mente at forklaringen lå i hvorvidt vi vier denne typen tanker mye eller lite oppmerksomhet. For tanker, mente han, kan vi ikke kontrollere, men oppmerksomhet derimot, den rår vi over. Dette dannet senere grunnlaget for det som har blitt metakognitiv terapi, og som i dag er en evidensbasert behandlingsform regnet som gullstandard ved behandling av flere av våre mest utbredte psykiske lidelser (for eksempel depresjon og angst).

Grubling og bekymring er selve motoren i mange psykiske lidelser.
Grubl er et verktøy som retter seg mot å begrense tiden man bruker på grubling og bekymring. Og så er appen gøy, da!
Andres Borkamo, lege og spesialist i allmennmedisin

Fire steg til mindre grubling

Grubl er et trygt, kvalitetssikret helseverktøy som kan motivere og hjelpe deg. Appen kan også være en fin støtte og supplement til annen behandling. Innholdet i appen varer i ca to uker og er lagt opp slik: 

  1. Du starter med en kort sjekk av helse & humør 
  2. Du ser en kort programserie om hvordan stressystemet settes i gang av grubling, og lærer hva oppmerksomheten har å si for hvordan vi har det (tre filmer som til sammen tar cirka 30 minutter).
  3. Du får tilgang til ulike eksperimenter og små øvelser som gir deg bedre kontroll over oppmerksomhet og grubling i 12 dager (korte videoer som kun varer et par minutter per dag).  
  4. Du svarer en gang til på spørsmål om helse & humør. Har du fått det bedre?
Grubl passer for deg som er luta lei tankekjør
Hanne Brorson, forsker og psykolog i Brorson&Sande

Klikk her for å laste ned appen på App Store
Klikk her for å laste ned appen på Google Play

Du kan også finne appen på Helsenorge.no og Ung.no

Grubl er en av tre finalister til å vinne Helseprisen 2023.

Publikum avgjør hvilket prosjekt som vinner. 
Her kan du stemme på din favoritt 

«Grubl» er laget av Brorson&Sande (gjengen bak Tankevirus) i samarbeid med fastleger og hjelpsomme forskere ved Ahus, NTNU, UiB, UiO, OsloMet og Columbia University. Tjenesten er utviklet med støtte fra Stiftelsen Dam og Rådet for psykisk helse, og er kvalitetsvurdert av Helsedirektoratet.

 

Du kan se informasjonsvideo om Grubl her: