Bred invitasjon til innspill til ny NOU, om straff og hjelp
Utvalget, som på oppdrag fra regjeringen skal se på mulighetene for å lage et juridisk skille mellom mennesker med rusavhengighet og andre, er nå godt i gang med sitt arbeid. Vi inviterer våre medlemmer til å gi oss innspill til vårt høringssvar.
Regjeringspartiene Ap og Sp stemte i 2021 ned regjeringen Solbergs forslag om å avkriminalisere bruk og besittelse av narkotika til eget bruk - NOU "Fra straff til hjelp". I mai 2023 oppnevnte de et nytt utvalg med utgangspunkt i at bruk av og befatning med narkotika til egen bruk fortsatt skal være straffbart, både for rusavhengige og andre. Allerede i mai skrev vi at utvalgets mandat, sammensetning og tidsaspekt er verdt å merke seg.
Utvalget har en stram tidsplan og skal levere sin utredning i juni 2024. Hvordan utredningen skal henge sammen med regjeringens forebyggings- og behandlingsreform vites ikke. Det vi imidlertid vet er at reformen er utsatt fra den planlagte fremleggelsen i januar 2024.
Regjeringen har bedt utvalget om å ta utgangspunkt i at bruk av og befatning med narkotika til egen bruk fortsatt skal være straffbart, både for rusavhengige og andre. Rusavhengige skal imidlertid i alminnelighet ikke ilegges følbare straffereaksjoner i saker som gjelder bruk av og befatning med narkotika til eget bruk.
Klipp fra Rushåndhevingsutvalgets invitasjon til innspill
Utvalget skriver i invitasjonen til å gi innspill at; "Alle er velkomne til å gi innspill om temaer som er relevante for mandatet, uavhengig av om man har mottatt denne invitasjonen".
Ber om innspill på 11 tema
- Lovregulering av en straffutmålingsordning hvor det normalt skal reageres med straffutmålingsfrafall eller påtaleunnlatelse overfor rusavhengige.
- Den rettslige avgrensningen av begrepet rusavhengig.
- Den strafferettslige tilnærmingen til personer med begynnende rusavhengighet.
- Hvilket beviskrav som skal gjelde for vurderingen av om gjerningspersonen skal anses som rusavhengig.
- Hvordan man skal sikre at mistenktes vern mot selvinkriminering ivaretas.
- Hvilke mengder narkotika som skal anses å være til egen bruk (terskelverdier).
- Den praktiske håndhevingen av et slikt reaksjonsregime, og hvilke utfordringer som kan oppstå når avhengighet tillegges rettslig betydning i det strafferettslige sporet.
- Spørsmål knyttet til politiets straffeprosessuelle tvangsmidler i mindre alvorlige narkotikasaker, herunder om det etter gjeldende rett er tilstrekkelig klare rammer for politiets tvangsmiddelbruk i saker som gjelder befatning med narkotika til eget bruk, og om politiet bør gis tilgang til andre straffeprosessuelle virkemidler enn etter gjeldende rett.
- Hvorvidt de strafferettslige og straffeprosessuelle virkemidlene politiet har til rådighet i dag er egnet til effektivt å kunne avdekke og forebygge narkotikabruk hos unge, og hvilke andre virkemidler politiet eventuelt trenger.
- Forslag til lovendringer for å fjerne fengselsstraff som straffereaksjon i saker om bruk og besittelse av narkotika etter legemiddelloven, i tråd med Stortingets anmodningsvedtak 3. juni 2021.
- Hvorvidt erverv, bruk og besittelse av dopingmidler, jf legemiddelloven § 24a og § 31 annet ledd, bør være omfattet av forslaget til lovendringer.
Vil skrive innspill
Ved hjelp av styret vil vi i administrasjonen skrive innspill på temaene utvalget skisserer. Alle medlemsorganisasjoner har mulighet til å påvirke innspillet gjennom argumenter og perspektiver. Ta kontakt med oss på e-post før 15. november. Fristen til å sende innspillet til utvalget er 1. desember.