Toppe ber Høie opprette musikkterapistillinger i hele landet
Musikkterapeuter har en kompetanse helsetjenestene har bruk for, men store deler av landet er uten musikkterapitjenester, sier Kjersti Toppe (Sp), nestleder i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.
Nå har hun på nytt fremmet interpellasjon til helseministeren.
En interpellasjon er et spørsmål fra en stortingsrepresentant til regjeringen.
Musikkterapi er anbefalt i flere retningslinjer
Musikkterapi handler om å bruke musikk til å finne mening og oppleve mestring. Musikk kan du både lytte til, snakke om, spille eller synge – alene eller sammen med andre.
I flere år har systematisk bruk av musikkterapi blitt nevnt og anbefalt i ulike offentlige styringsdokumenter knyttet til rus og psykisk helse. Relevansen for musikkterapi i behandlingen av rusproblemer, avhengighet og/eller psykiske lidelser er de siste årene styrket ved at Helsedirektoratet anbefaler musikkterapi i tre aktuelle retningslinjer:
- Nasjonal faglig retningslinje for utredning, behandling og oppfølging av personer med psykoselidelser (2013, IS 1957) gir musikkterapi høyeste evidensnivå
- Nasjonal faglig retningslinje for behandling og rehabilitering av rusmiddelproblemer og avhengighet
- Nasjonal faglig retningslinje for avrusning fra rusmidler og vanedannende legemidler (IS-2211).
Retningslinjene legger stor vekt på brukermedvirkning, hvilket er mye av kjernen i musikkterapi.
Kjersti Toppe ber om tiltak for å sikre implementering
Toppe (bildet) spør helseministeren: «Dei siste 5-6 åra har det blitt tydeleg at musikkterapeutar – som har ei femårig utdanning på universitetsnivå – har ein profesjonskompetanse som brukarane finn relevant, og som helse- og omsorgstenestene har behov for. Eldrehelse, rus og psykisk helse er tre felt der dette er særleg tydeleg. Internasjonal forsking, norske brukarundersøkingar og tilrådingar i nasjonale faglege retningslinjer tilseier at musikkterapi bør vere ein naturleg del av norske helse- og omsorgstenester. Likevel er det førebels ingen systematikk i oppretting av musikkterapistillingar dei fleste stader, og store delar av landet er utan musikkterapitenester i det heile.
Kva tiltak vil statsråden ta i bruk for å sikre likeverd i musikkterapitilbod nasjonalt, der den musikkterapeutiske kompetansen blir ein integrert del av tenestene i større grad enn i dag?»
Musikkterapi har vært tema i Stortinget tidligere
Stortinget drøftet også våren 2017 hvordan musikkterapi skal implementeres bredt i helsetjenesten og hvordan en skal øke utdanningskapasiteten på landsbasis. Helse- og omsorgskomiteen kom da med en innstilling 449 S (2016–2017) som støttet representantforslaget fra stortingsrepresentantene Anne Tingelstad Wøien og Kjersti Toppe.
Vi venter igjen i spenning på svaret fra helseministeren.
Les også:
Musikkterapi i rusfeltet – informasjon, nettverk, prakiserfaringer og videoer
Les Universitet i Bergen sin kunnskapsbeskrivelse om musikkterapi i rusfeltet
Der ordene stopper begynner musikken – video fra Uteseksjonen i Oslo
“Musikkterapi i rusfeltet”av Brynjulf Stige, Gro Trondalen og Torhild Kielland
“Musikkterapi i rusbehandling” av Brynjulf Stige, Gro Trondalen, Reidar Dale og Torhild Kielland