Tiårsjubileum for Rusfri dag
I ti år har Frelsesarmeen satt av en egen dag 8. juni, for å markere solidaritet med dem som strever med egen eller andres rusbruk.
I år har den heldigitale markeringen et særlig fokus på unge voksne fra russetid til fuktige fadderuker. – Rusfri dag er en dag der vi viser at vi tenker på dem som sliter, sier Jan Aasmann Størksen, prosjektleder for årets kampanje, til frelsesarmeen.no.
Skulle feiret 10-års dagen stort
Egentlig skulle de feiret tiårsdagen stort, men pandemien har satt en stopper for det. Dagen skal derfor sette sitt solide avtrykk i sosiale medier i Frelsesarmeens egne kanaler og gjennom gode støttespillere som Helsesista, Atle Pettersen og andre rollemodeller/påvirkere som vil kunne treffe målgruppen i sine digitale kanaler.
Hvordan kan du markere dagen?
- Vis din støtte til dem som lider på grunn av egen eller andre folks bruk av rus ved å avstå fra alkohol og andre rusmidler denne dagen.
- Du kan også vise andre at du markerer dagen ved å takke ja til å bli med på Facebook-arrangementet vårt og ved å bruke Rusfri dag-filteret på Facebook-profilen din.
- Frelsesarmeen har i år valgt å treffe målgruppa digitalt på sosiale medier-plattformer der de er. Et av de største influenser-navnene vi har med oss til å si noe om dagen på sine kanaler, er Helsesista. Kommer du over poster på sosiale medier lagt ut av kjente (eller ukjente) influensere, er det bare å deler innholdet i dine kanaler også.
- Det vil også bli lagt ut artikler på frelsesarmeen.no om dagen som du kan dele.
Med fokus på ensomhet
Hvert år har Frelsesarmeens rusomsorg fokusert på et nytt tema på Rusfri dag. I 2021 har de valgt å ha omtanke for og vise solidaritet med de yngre voksne. Mange unge (og voksne) har slitt mye med ensomhet under pandemien, og hvis samfunnet åpner mer og mer opp, vil sommeren være svært etterlengtet for mange.
De aller fleste gleder seg denne forsommeren veldig til egen russefeiring og når høsten kommer, til fadderuke. Alkohol er ofte med på fest, og det kan vise seg ikke å være like gøy for alle. Det er flere som gruer seg til drikkepresset mange opplever som ungdom eller ung voksen. Kanskje har man opplevd å angre på det som skjer «i fylla», eller opplevd at man ikke klarer å stoppe i tide? Vi kan ikke miste troen på å hjelpe folk. Hele tiden vil det være noen som får et problem, vi vet ikke hvem. Når vi er på en fest, må vi spørre oss hvem det er som ikke klarer det? Derfor må vi være der for den ene som detter,
Jan Størksen, prosjektleder for årets kampanje
I kveld er det lov å være edru!
Årets tittel "I kveld er det lov å være edru" spiller på linja «I kveld er det lov å være drita?» fra en russelåt som TIX ga ut i 2015 (Sjeiken). Mange unge har et forhold til denne teksten. Rusfri dag har derimot, og med glimt i øyet, tatt en vri på siste ord i setningen.