Sykepleie på hjul er en del av Fransiskushjelpen og er medlem i Fagrådet. De jobber oppsøkende i Oslos rus- og prostitusjonsmiljø og har skadereduksjon som hovedmål. Alle deres tjenester er gratis.

Invitert til Lindmo
Sammen med vinneren av årets Mesternes Mester, Gro Hammerseng-Edin og hennes kone Anja, Jo Nesbø og gruppa Real Ones er Fransiskushjelpens Sykepleie på hjul invitert til Lindmo. Fra Sykepleie på hjul kommer leder Marte Di Micco-Derås, Gunnar Simonsen Thingnes og Kristine Mo Karlsen. De gleder seg til å få snakke om hvordan de gjennom arbeidet kan gi sykepleiefaglig hjelp til en utsatt gruppe mennesker som ofte ikke nyttiggjør seg annen helsehjelp.

-Vi møter folk med utfordrende helseproblematikk og som nedprioriterer sin egen helse. Det er så mye annet som må fikses først når du er rusavhengig, sier Marte Di Micco-Derås. -De neglisjerer ikke helsa med vilje, men det får ikke plass i alt det andre. Vi kan tilrettelegge med råd og hjelp sånn at de kan bruke de ressursene de har for å få det litt bedre.

Ambulante tjenester
Sykepleie på hjul er et lavterskeltilbud etablert i 2003. Arbeidet foregår ambulant, fra en bil bemannet med to sykepleiere. Dette innebærer at henvisning er unødvendig og at den som trenger hjelp kan ta kontakt direkte på gata eller via telefon og e-post.

-Det føles godt å kunne være fleksible, kunne kaste seg rundt når folk trenger oss. De er ikke bare stakkarslige mottakere, de gir oss masse, lærer oss mye faglig, men ikke minst lærer de oss om det å være menneske. Det betyr mye når en pasient sier "Tusen takk - dette var akkurat det jeg trengte i dag."
Marte Di Micco-Derås

Sykepleierne er ofte på hjemmebesøk til de som ikke kan komme seg ut på egenhånd. Mange sliter med sårproblematikk og sykepleierne tilbyr sårstell hjemme hos folk, på gata i bilen og i institusjoner som ikke har feltpleie. De kan også bistå med veiledning knyttet til helse, ernæring, sprøytebruk og informasjon om rettigheter. De deler i tillegg ut rent brukerutstyr; rene sprøyter, kokekar, askorbinsyre og røykefolie.

Stiftelsen Fransiskushjelpen er en ideell organisasjon knyttet til Fransiskanerordenen i den katolske kirke. Fransiskushjelpen ble grunnlagt i 1956. Den gang var alle medarbeidere engasjert på frivillig basis.