Bak luke 18 finner du 11 nye luker som vil gi deg ulike perspektiver og kunnskap om kriminalitet, vold og rusavhengighet.

Rusfeltets julekalender gir deg snarveier inn i kunnskapsbasen vår, - en gratis oversikt over nettsider, videomateriell og e-læringstilbud på rusfeltet. Rusfeltets hovedorganisasjon (RHO) samler og formidler kunnskap om rus fordi rus påvirker menneskers liv. 

Seks av ti straffedømte har et rusproblem når de møter til soning. Riktig hjelp avhenger av god kartlegging. Andelen kartlagte utgjør imidlertid kun 10 prosent av antall personer idømt samfunnsstraff, betinget eller ubetinget straff!  Allerede i 2004 pekte FAFO på at et flertall av «gjengangerne» i fengslene er mennesker med rusavhengighet. - Og at det er en sterk sammenheng mellom rusmiddelmisbruk, opphopning av levekårsproblemer og tilbakefall til kriminalitet. Denne sammenhengen er enda sterkere blant kvinner enn blant menn, skrev FAFO.

Det finnes noen få tilbud og tilrettelagte soningsformer for personer med rusproblemer under straffegjennomføring:

  • stifinnerteam i regi av Tyrilistiftelsen 
  • rusenheter inspirert av stifinnermodellen
  • rusmestringsenheter

For noen innsatte er det også mulig å søke om å gjennomføre fengselsstraff i institusjon etter straffegjennomføringsloven § 12. Innsatte og andre domfelte har videre de samme pasientrettigheter som befolkningen generelt, og har rett på likeverdige helsetilbud som alle andre innbyggere.

Som et alternativ til straffegjennomføring i fengsel, kan domfelte som oppfyller visse krav, sone betingede dommer i to program; Program mot ruspåvirket kjøring (RK) og Narkotikaprogram med domstolskontroll (ND).

Klikk her og les mer om kriminalitet og rusavhengighet i vår kunnskapsbase.