Nytilsatt nestleder Ståle Kristiansen og Elisabeth Ulstein (bildet) viste oss rundt i senterets fem etasjer. Huset rommer 26 hybler og 6 leiligheter, av beboerne er fire kvinner og resten menn. Noen av beboerne er allerede i fast jobb, andre er arbeidssøkende eller har trygdeytelser. Beboerne må ha gjennomført et behandlingsopplegg før de kan søke om plass på Vestli. Ofte kommer søkerne fra Trasoppklinikken, Incognitoklinikken eller A-senteret. De fleste blir ett år fortalte Ulstein, noen opp til to om situasjonen de er i krever det. Ulstein er leder for 11,35 årsverk hvilket inkluderer våken nattevakt.

- Vi er på mange måter en oppryddingsstasjon som bistår i alt fra økonomisk kaos til brutte familierelasjoner og ødelagte ansettelsesforhold. Mange klarer seg, mer enn 50% av beboerne fortsetter et rusfritt liv etter utskrivelse. Det kommer for sjelden fram hvor mange i vår målgruppe som klarer seg bra understreket Ulstein.

Etter utskrivelse har alle et åpent tilbud resten av livet til å ringe eller komme innom. De er alltid velkommen! De som ønsker det kan feire jul på senteret og alle som har jevnlig kontakt blir invitert på julebord. Mange har gitt positiv tilbakemelding på hva dette betyr i forhold til en følelse av trygghet og sikkerhetsnett i hverdagen. - Vi vil at det skal gå bra med folk, sa Ulstein. De ansatte har likeverdighet som gullstandard og bistår fleksibelt med det som trengs både underveis i rehabiliteringen og ved utflytting.

Alkohol er fortsatt det rusmiddelet i Norge som skaper størst andel avhengige. Til tross for at alkohol er legalt fortalte Kristiansen og Ulstein om skam, selvforakt og ensomhet blant beboerne. Overgangen tilbake til jobb, sosialt nettverk og familie er brolagt med dårlig selvtillit... - Hvis det kan bli litt mindre skamfullt å ruse seg ville mye vært gjort, avsluttet Ulstein.

Fagrådet takker for gjestfrihet og gode fagdiskusjoner!