Tallene og de klokkeklare påstandene kommer fra veileder og kurs- og foredragsholder Hågen Haugrønningen. Haugrønningen har selv en heftig historie med et titalls innleggelser innen rus og psykisk helsevern. Det verste, mener han selv, er alle de gangene han ble skrevet ut til ingenting. Nå har han et brennende engasjement for å bidra til at Norge skal tenke nytt om behandling og rehabilitering. Målet er å tydeliggjøre det åpenbart positive ved rehabilitering for enkeltmennesket, men også for samfunnsøkonomien.

Hågens egne ord på sin historie er at han har solid livserfaring og har gjort suksessfulle transformasjoner som omfatter totalrenovering av livet på alle områder. Hans høyeste ønske er at flere skal få den muligheten. At flere skal få tilgang på sin egen drivkraft og få tilbake håpet og selvtilliten. Han husker sin egen tid i fengsel og behandlingsinstitusjoner hvor han ikke ante hvem han skulle spørre om hjelp til egenutvikling og hjelp til holdninger og tankesett. Nå vil han gjerne dele sin kunnskap og erfaring og tilbyr kurs for både virksomheter og grupper. Rehabilitering handler om å utvikle og heve sin egen funksjon og mestringsevne sier han. Hågen har til de grader dobbel kompetanse bak det han sier. Han har årelang brukererfaring, men er også adjunkt med tillegg; faglærer i kroppsøving og musikk, har fordypninger i coaching og migrasjonspedagogikk, en bachelor i kristendom, religion og livssyn. Han er sertifisert innen Organisasjon og familiekonstellasjoner, Life Integration Process, NLP – Fire Starter for Business og er også agrotekniker med fordypning i veiledning og rettslære.

Er det noe ved systemet i Norge som kan hindre folk i å komme tilbake i ordinært arbeid spurte Fagrådet Haugrønningen. -Først og fremst mangel på kjeding av tiltak. Et enkelt eksempel er hvordan folk søker om tiltak via NAV og blir satt i kø. Tiltak får de når det er deres tur, ikke når de er motivert og trenger det. I ventetiden kan folk ha blitt demotivert, begynt å ruse seg osv. Folk venter for lenge på fornuftige tiltak. Et annet eksempel er tidsbegrensningen på tre år på arbeidsavklaringspenger. Mange rusavhengige klarer ikke å rehabilitere seg tilbake i løpet av disse tre årene, men kunne kanskje klart det på fem. I stedet for å få ekstra tid blir flere uføretrygdet. Kostnadene for både individ og samfunn blir unødvendig høye mener Hågen.

- Både innen NAV, spesialisthelsetjenesten, kommune/bydel og i politikken trenger vi folk med reell kompetanse og konkret erfaring med hva som virkelig virker i rehabilitering. Mennesker er ressurser, - ikke statistikk og røde tall i et budsjett, understreket Haugrønningen.

Men hva må Norge gjøre for å legge til rette for bedre helse og effektiv rehabilitering, spurte vi videre.

- Jeg har vært i mange ansvarsgrupper opp gjennom, men kun ett som jeg husker handlet om framtid der ansvaret ble fordelt tydelig, nedtegnet i en individuell plan, og alle visste hvem som skulle gjøre hva før neste møte. Folk trenger å bygge tillit både til seg selv og andre. De trenger oppgaver der de ser muligheter til å utvikle seg og ta ansvar for det de greier. Jeg mener dette er et lederansvar å få på plass, sa Haugrønningen, ledere må ta mye større behandlingsansvar enn i dag og la behandlingsresultater styre like mye som økonomiske resultater. Norge bruker mye ressurser på å reparere folk - gang på gang. Det brukes også mye ressurser på politi og vektertjenester for å hindre kaos som kanskje nettopp er et resultat av dårlige overganger fra behandlingsinstitusjoner og fengsler. Folk er frustrerte og maktesløse og dette skaper nok flere truende situasjoner på NAV kontorene enn nødvendig. Vi må i stedet sikre gode behandlingsprosesser som samtidig forebygger nye nederlag, sa Hågen Haugrønningen, mens han raust viste fram tegninger og skisser over gode løsninger både på individ og systemnivå. Hvordan vi rigger behandling og oppfølging i dag er ikke etisk og forsvarlig samfunnsøkonomi, når vi vet at til og med lavterskel forebygging gir kjempeeffekter avsluttet han.

Hågen Haugrønningen har nylig publisert en e-bok "Hvordan rehabilitere hva som helst" som gir en rask og inspirerende innføring i egenutvikling. Han har også en egen nettside der både kurs, artikler og annen info er tilgjengelig.