Stengte grenser vil gi “tørke” på det illegale markedet
Hele rusfeltet må være forberedt på “tørke” av rusmidler på det illegale markedet. Stengte grenser over hele Europa, bremser og stanser smuglingen.
Bra vil kanskje noen si, men dette rammer rusavhengige uten alternativer hardt.
Desperasjonen etter å skaffe de rusmidlene en trenger for å unngå abstinenser, blir stor.
Når vi ikke har åpne og fleksible tilbud om avrusing og behandling, må vi ta diskusjonen om vi bør endre praksis for legal medisinering, for å gi folk det de trenger og få dem vekk fra gata. Bør vi ha en større fleksibilitet i legemiddelassisterte ordninger i denne krevende situasjonen?
Helsedirektoratet har anbefalt at kommunen sammen med frivillige, må vurdere hvordan de kan opprettholde lavterskeltilbud til folk med rus- og psykisk helseproblemer, – med tiltak som kan hindre smitte. Stenging av lavterskeltilbud som matutdeling, feltpleie og lignende kan få store konsekvenser og økt press på den øvrige kommunale helse- og omsorgstjenesten og spesialisthelsetjenesten. Det anbefales at kommuner og frivillige organisasjoner ser på alternative måter/metoder å fortsatt ivareta målgruppen i lavterskeltilbudene for å unngå bortfall av disse, skriver direktoratet.
Ansatte, likemenn og frivillige trenger også beskyttelse mot smitte og opplæring i bruk av smittevernutstyr. Når mange tiltak nå er stengt har de mest sårbare i vårt samfunn ikke lenger noe forbindelse til helsetjenester og mister essensiell støtte.
Mange blir ekstra redde i denne situasjonen og sosiale medier flommer over av folk som er “skarpe i kantene”, slik helseministeren beskrev det på gårsdagens pressekonferanse. Han oppfordret til større raushet og rundere kanter.
Vi håper at dette også innebærer å finne gode løsninger til god praksis, knyttet til dem som vil komme i en ekstra vanskelig situasjon nå, med manglende tilgang på rusmidler og tilhørende abstinenser.