Rockovery som del av recovery!
-Musikkterapi kan styrke opplevelsen av tilhørighet, identitet og håp, sa erfaringskonsulent Morten Brodahl etter at åpningsbandet "The Fruits" hadde mottatt sin velfortjente hyllest på Sub Scene og Rockovery Oslo 2018 onsdag kveld.
- Musikkterapi er alt annet enn skummelt. Det er viktig å ufarliggjøre terapibegrepet -sånn at flere kan få hjelp.
Morten Brodahl
Rockovery
For tredje år på rad markeres Verdensdagen for psykisk helse med Rockovery i Oslo. På Sub Scene var hele ni band på programmet. De ga det stappfulle lokalet med tilhørere to timer med frisk, groovy, lidenskaplig og sjelfull musikk.
Arrangør av Rockovery Oslo er Norsk forening for musikkterapi (NFMT) i samarbeid med en gruppe musikkterapeuter og en brukerrepresentant.
Bakgrunn for Rockovery Oslo
Det er i dag mange mennesker i Norge som har tilbud om musikkterapi gjennom rus og/eller psykisk helsetjenester/behandling. De spiller instrumenter, synger, skriver sanger og spiller sammen. Rockovery er en arena som gir dem mulighet til å spille musikken sin på en profesjonell scene, foran et engasjert publikum.
Rockovery skal bidra til å spre glede og skape lyspunkt i hverdagen, ved å gi deg lyden av levd liv og ekte spilleglede. Arrangementet er knyttet til, og støttet av Verdensdagen for psykisk helse, og er støttet av Stiftelsen Scheibler.
Rockovery Oslo 2018
I år arrangeres Rockovery også i Bergen og Fredrikstad.
Artistene 2018:
The Fruits
Musikkverkstedet Aleris
Mr Djaangoo
Bibliotek 2017
The Shadowmen
Låvebrann
Venjas Harem
Musikkverkstedet Nydalen
Suze
- Mange mennesker sliter med skyld og skam, med alt de syns de må gi tilbake til samfunnet. Det er lett å få "flink pike eller flink gutt syndromet". Musikk er en ventil - eller en grønn lunge der en får fri fra skam og skyld.
Morten Brodahl
En annen bruker som holdt en sterk appell var fra Velferdsetaten og Uteseksjonens musikktilbud.
- Jeg er en person på 27 år som har fått mye forskjellig hjelp for mine problemer. Jeg oppfordrer ledere både i offentlig og privat sektor til å satse på musikkterapi. En til en samtaler er viktig, men musikk har et annet språk. Jeg trodde aldri jeg skulle skrive egne tekster og sanger, nå har jeg ikke bare skrevet én, men sju sanger. Det har gitt meg trygghet på hvem jeg er og hvilke ressurser jeg har.
Hva er musikkterapi?
Musikkterapi handler om å bruke musikk til å finne mening og oppleve mestring. Musikk kan du både lytte til, snakke om, spille eller synge – alene eller sammen med andre. Musikkterapi er ressursorientert og fokuserer på aktuelle mål innen helsefremmende arbeid, behandling, rehabilitering og omsorg. Musikk kan for eksempel skape nye muligheter for kommunikasjon og personlig uttrykk og for å arbeide med sosiale problemstillinger. Som fagfelt kan musikkterapien forstås som studiet av sammenhenger mellom musikk og helse.