Overlege illustrerer avhengighet med flipperspill - kommer på rusfagkonferansen!
Rusmiddelmisbruk endrer de fysiologiske prosessene i hjernen ved at både struktur og funksjon endres sier overlege ved Universitetssykehuset i Nord-Norge Terje Simonsen. Nylig lanserte Simonsen en animasjonsfilm med et flipperspill som illustrerer hvordan rusmidler kan gjøre deg avhengig og skade hjernen.
Filmen ligger på YouTube og Terje Simonsen håper at den vil skape engasjement og diskusjoner i alt fra ungdomsskole til profesjonsutdanninger. Planen videre er å utvikle en enkel tilleggsmodul som kan benyttes forebyggende av lærere på ulike klassetrinn.
Filmen visualiserer enkelt uheldige effekter av rusmiddelbruk ved å bruke kulene i et flipperspill som analogi. Kulene illustrerer hvordan signalsubstanser i hjernen skaper kommunikasjon mellom nerveceller og hva som skjer når kulene kommer i stadig større antall. Hensikten med filmen er å skape oppmerksomhet rundt de uheldige konsekvensene av rusmiddelmisbruk og dermed hindre noen i å utvikle avhengighet sier Simonsen.
Terje Simonsen jobber til daglig ved Psykisk helse- og rusklinikken ved UNN Åsgård. Han er opptatt av etiske utfordringer knyttet til avhengighet og ønsker å fremme kunnskap rundt hva som faktisk skjer når et menneske blir avhengig av et rusmiddel. Han vektlegger eksempelvis hvordan opplevelser lagres i nevronale nettverk i hjernen og på den måten kan påvirke atferd. Konkret kan traumatiske opplevelser gi alvorlige konsekvenser for psykisk helse og prege atferden i stor grad sier han.
"Rusmiddelavhengighet i et biopsykososiokulturelt perspektiv" er tittelen på Terje Simonsen sitt innlegg på rusfagkonferansen!