Over 17 000 brukere kartlagt - har vi nå svarene?
201 kommuner har gjennomført kartlegging av kjent rusproblematikk i sine kommuner i 2014 mot 132 kommuner i 2013. I løpet av 2015 skal også Oslo kommune gjennomføre kartleggingen som den siste storbyen.
BrukerPlan er et verktøy for kommuner som ønsker å kartlegge omfang og karakteren av rusmiddelbruk i kommunen. Den nye rapporten fra KORFOR er sentral kunnskapsleverandør til regjeringens opptrappingsplan for rusfeltet som kommer i høst. Sverre Nesvåg var spesielt invitert til Dialogmøte om opptrappingsplanen som Statsminister Erna Solberg, Finansminister Siv Jensen, partilederne i Venstre og KrF og Helse- og omsorgsminister Høie inviterte til 26.mai hvor han redegjorde for resultatene.
Den nye rapporten fra 2014 peker igjen på hvilke utfordringer kommunene har knyttet til å tilby bolig, meningsfulle aktiviteter/arbeid og sosialt nettverk til sine brukere. Noen eksempler er at 8% av de kartlagte brukerne defineres som bostedsløse, 42 % er ikke i noen form for arbeid eller meningsfull aktivitet og 83 % har minst en NAV-tjeneste. Rapporten viser videre at det er en stor utfordring at så vidt mange barn vokser opp med voksne med store funksjonsnedsettelser som følge av sitt rusmisbruk. Nesvåg peker også på at kommunene ikke klarer å fange opp de unge med rusproblemer og personer med alkoholavhengighet.
Rapporten løfter frem en smalere gruppe innenfor betegnelsen "samtidig alvorlig rus- og psykisk lidelse" (ROP) der pasientene skårer dårligst på grad av rusing og psykisk helse. Denne gruppen utgjør 20 % av alle registrerte brukere. Oppsiktsvekkende viser rapporten at forskjellen på samlet funksjonsnivå mellom denne ROP gruppen og andre brukere er svært stor. ROP brukerne har en samlet funksjon på 99% med alvorligste skår, mot 42% for andre brukere. "Samlet funksjonsnivå" inkluderer flere områder enn rus og psykisk helse og innebærer at hjelpeapparatet kan ha oversett alvorlig funksjonssvikt på flere områder.
Tall fra BrukerPlan viser bruk av flere rusmidler blant LAR-brukere sammenlignet med brukere utenfor LAR, mens LAR-brukerne har en svak tendens til å ha et bedre samlet funksjonsnivå. En tolkning av dette er at LAR kan ha en stabiliserende effekt på brukerne.
Etter ønske fra kommunene kan de fra 2015 i tillegg registrere brukere som kun har problemer knyttet til psykisk helse i BrukerPlan.