En rekke potensielle trusler ved "the darknet" er identifisert i rapporten, inkludert utviklingen av desentraliserte nettverk som gjør kjøp og salg mulig på mange servere - med nye pakkeutleverings- og innsamlingssystemer.

Målet med rapporten
Rapporten fra EMCDDA og Europol adresserer globale fenomen med mål om å bidra til bedre diskusjoner blant europeiske ledere om hvordan de bør håndtere narkotikamarkedet på darknet. Rapporten identifiserer prioriterte nøkkelområder som bør få større oppmerksomhet og hvor innsatser kan ha størst innvirkning.

I hverdagen bruker de fleste av oss internett-baserte tjenester. Men vet vi forskjellen på "the surface web, the deep web og the darknet"?

Når vi bruker søkemotorer eller velger linker til informasjon og underholdning er vi på "the surface web", når vi beveger oss inn på sider som krever passord, invitasjon eller på annen måte ikke er listet offentlig er vi over i "the deep web". "The darknet" er en underkategori av deep web - med en påkrevd spesialutviklet programvare for å kunne finne det. Med andre ord er darknet en skjult og anonym plattform hvor ulovlig aktivitet har stor trafikk; eksempelvis kjøp og salg av rusmidler, våpen, leiemordere, barnepornografi, forfalskninger og svindling.

En trussel mot helse og sikkerhet
Rapporten beskriver at handelen på darknet av syntetiske rusmidler, cannabis, kokain, heroin, en rekke nye psykoaktive substanser inkludert Fentanyl, er en voksende trussel mot helse og sikkerhet for den enkelte og og for samfunn på tvers av hele EU. Rapporten mener at kunnskapen som analysene gir, er et viktig bidrag til at vi bedre kan respondere på situasjonen.  Analysene gir grunnlag for politiske drøftinger, men presenterer også konkrete anbefalinger knyttet til rettshåndhevelse, overvåkning og politikk.

-Our aim is to stop huge profits from drugs ending up in the pockets of organised crime groups in Europe and beyond, but most importantly to protect the health of our citizens and in particular of young people.
Dimitris Avramopoulos, European Commissioner for Migration, Home Affairs and Citizenship.

Store inntekter til enkelte "toppleverandører"
EMCDDA og Europol anslår at to av tre tilbud på darknet er narkotikarelatert. Forskning som rapporten viser til, antyder at inntektene fra salg av narkotika via de åtte mest besøkte "markedene" under darknet er i mellom 10,6 millioner - 18,7 millioner EURO . Rapporten antyder også at de mest suksessfulle leverandørene (som utgjør kun 1 %) er ansvarlig for over halvparten av alle transaksjoner på darknet. Disse toppselgerne har åpenbart en betydelig profitt på handelen.

Omfanget av handelen på darknet er i utvikling og har potensiale til å erstatte noen av de tradisjonelle segmentene i narkotikahandelen i Europa. De overordnede sammenhengene og forholdet mellom narkotikahandel via darknet og narkotikahandel "offline" er imidlertid i for liten grad drøftet av europeiske politimyndigheter.

Les hele rapporten her...