Musikkterapi debattert i Stortinget - særlig effektivt sa Bent Høie!
I går ble musikkterapi debattert i Stortinget med bredt engasjement fra flere partier.
Ruth Grung (A) hadde fremmet en interpellasjon der hun utfordret helse- og omsorgsminister Bent Høie på at det er et politisk ansvar å utvide utdanningskapasiteten på musikkterapeuter. Skal man holde fram likeverdig tilbud som verdi i norsk helsevesen må politikerne legge til rette for at nok folk utdannes i tråd med gjeldende faglige anbefalinger, sa Grung. Hun viste til problemet med å implementere anbefalinger i psykoseretningslinjene og anbefalinger i de nye retningslinjer for rusbehandling når en ikke har nok musikkterapeuter. Utdanningen av musikkterapeuter tilbys fra både Norges musikkhøgskole i Oslo og Universitet i Bergen, men kun 24 studenter uteksamineres totalt årlig. Det ble tydeliggjort at musikkterapi er en statlig godkjent 5-årig profesjon, en profesjonell praksis med høy grad av ressurs- og brukerorientering. Per i dag er det kun 9 stillinger for musikkterapeuter i rusfeltet totalt og man trenger flere stillinger for å legge til rette for erfaringsinnhenting og praksisnær forskning. De 9 stillingene er; 3 stillinger ved Hjellestadklinikken Bergen, 2 stillinger i Tyrilistiftelsen, 2 stillinger i Fredrikstad kommune, 1 stilling i Sør-Odal kommune og 1 stilling ved Alrekstad skole (offentlig spesialskole for ungdomsskoletrinnet i Bergen kommune).
Musikkterapeuter arbeider både med individuelle terapiløp og gruppeterapi. Brukere vil kunne lytte til musikk eller delta i musikalsk samhandling gjennom å skrive tekster, komponere musikk, synge og spille ulike instrumenter. Forskning har så langt vist at musikkterapi kan bidra til blant annet økt motivasjon, mestringsopplevelser og håp.
Bent Høie avsluttet med å takke for en god debatt og understreket at musikk er en viktig terapiform. Høie adresserte spørsmålet fra Grung til kunnskapsministeren som har ansvaret for utdanningskapasiteten for musikkterapeuter.
Les hele Stortingets debatt om saken her...