Midlertidige endringer i helselovgivningen
Før påske ble det gjort midlertidige endringer i helselovgivningen med hjemmel i den nye koronaloven. En midlertidig forskrift gjelder fra 28. mars.
Den midlertidige forskriften innebærer blant annet at enkelte pasientrettigheter helt eller delvis ikke gjelder i det tidsrommet forskriften er i kraft.
Rett til vurdering
Spesialisthelsetjenesten har fremdeles plikt til å informere om pasienten har rett til nødvendig helsehjelp, men svarfristen er utvidet fra 10 til 30 virkedager.
Fristbrudd
For fristbrudd innebærer de midlertidige endringene følgende:
- Spesialisthelsetjenesten har ikke plikt til å fastsette en frist
- Spesialisthelsetjenesten har ikke lenger plikt til å varsle Helfo om fristbrudd
- Pasienten kan ikke varsle fristbrudd selv
- Pasienten har ikke rett til å få helsehjelp innen en fastsatt frist
- Pasienten har ikke rett til et alternativt tilbud ved fristbrudd
Som en konsekvens innebærer det at rett til fornyet vurdering og rett til individuell plan (§ 2-3 og 2-5 i pasient- og brukerrettighetsloven) ikke gjelder.
Fritt behandlingsvalg
Retten til å benytte ordningen Fritt behandlingsvalg er uendret for pasienter innenfor Tverrfaglig Spesialisert Behandling og psykiske helsevern. Innenfor somatisk helsevern er den fjernet.
Begrunnelse
Den begrunnelsen som Helse- og omsorgsdepartementet bruker, er at i forbindelse med koronapandemien, må spesialisthelsetjenesten kunne styre pasientflyten og benytte tilgjengelige ressurser på best mulig måte.