Luke 9 i årets julekalender er ProLAR Nett. Organisasjonen består av mennesker med egenerfaring på LAR, og er representert i de 4 største byene i landet.

Siden julekalendere bare inneholder 24 luker, har vi gjort et utvalg som skal representere både by og land i Norge, i tillegg til å representere mangfoldet blant våre medlemmer. Vi har stilt virksomhetene fire spørsmål som vi håper både kan inspirere og engasjere.

 

ProLAR Nett:

Hva bør andre i rusfeltet vite om dere?

 

Vi er en brukerorganisasjon for folk i LAR, og har i dag ca 3150 medlemmer. Vi har 13 ansatte fordelt på 6,2 årsverk og jobber nasjonalt på ulike nivåer, men har også kontorer i de største byene i sør/øst og vest i Norge. ProLAR Nett jobber med brukermedvirkning på individ/tjeneste/system- nivå.

Vår hovedoppgave er å jobbe med brukermedvirkning, og arbeide for at interessene til folk i LAR blir ivaretatt. Det handler om å innhente kunnskap som våre medlemmer har, og formidle dette videre til ulike deler av feltet for at tilbudet og tjenestene til våre medlemmer skal bli best mulig. For å få det til, så er vi i jevnlig i kontakt med våre medlemmer og andre folk i LAR, samt vi gjennomfører brukerundersøkelser for å få frem deres synspunkter.

Det handler også om å gi informasjon – både til medlemmer og til samarbeidspartnere. Vi jobber mye med kunnskapsformidling og bekjempelse av stigmatisering.

 

Vi underviser og formidler erfaring i ulike fora- ved fagdager, på skoler og i utdanningsløp, konferanser, seminarer, og fagdager- både i ideell, privat, og offentlige regi.

For å kunne påvirke bredt og godt, så jobber vi også opp mot politikere og beslutningstakere. Vi er partipolitisk uavhengige, men anser ruspolitikk som viktig for å fremme interessene til våre medlemmer.

Videre drifter vi ulike prosjekter og medlemsaktiviteter. De største er vårt hepatitt C arbeid (Hepatitt bussen), distribusjon av brukerutstyr til kommunene via vår nettbutikk www.brukerutstyr.no. Vi har også familiearbeid som inkluderer leirer/ferier for medlemmer og deres familier, «pappa nettverket», «foreldre- og barn gruppen», foreldreseminarer mm.

Vi drifter også brukerstyrte tilbud i samarbeid med andre organisasjoner, «Huset» i Bergen, og så holder vi på å etablere et «værested for HAB» i Oslo.

Hva er dere mest fornøyd med å ha fått til i 2022?

I 2022 etablerte vi «Huset» i Bergen. Det var en drøm som flere hadde hatt i lang tid, og etter mye innsats og hard jobbing, fikk «Huset» endelig se dagens lys!

Det har vært spennende, lærerikt og også litt utfordrende å samarbeide så tett med to andre organisasjoner på denne måten. FHN og A-larm er medeiere og samarbeidspartnere i Huset. Det er første gang vi går inn i et så stort og viktig samarbeid! 

Vi har også sammen med FHN fått penger til forprosjekt for å etablere et brukerstyrt tilbud/værested for mennesker i HABIO/LAR. Dette arbeidet er nå påbegynt, og vi er spent på veien videre!

2023 står for døren – hvilke prioriteringer har dere for det kommende året?

Vi har laget Handlingsplan for 2023 ferdig!

Vi har masse spennende på gang, som vi skal følge opp, og vil ønsker å gjennomføre med fokus på kvalitet og ikke kvantitet. Vi skal videreføre og videreutvikle det vi alt gjør. Etterspørselen er stor, og det er harde prioriteringer som må til for å utnytte arbeidskapasiteten og de økonomiske rammene vi tross alt har.

I 2023 vil vi fortsette det arbeide vi alt gjør, men vi skal bruke tid på å utvikle bedre interne strukturer og finne gode måter for å ivareta engasjementet og de gode folka vi har i proLAR Nett, - sånn at vi beholder dem lenge!

Vi ønsker også å knytte til oss flere aktive medlemmer, og innlemme dem i organisasjonens virke. Da må vi ha en struktur internt som legger godt til rette for vekst og utvikling. Vi har vokst oss såpass store nå, at det er tid for å sette en «fot i bakken», for å sikre et trygt og godt arbeidsmiljø, som gir rom for ytterligere vekst og nye oppgaver i mange år fremover.

2023 blir reformenes år i rusfeltet, sier regjeringen – hvis dere var kongen av rusfeltet, hva ville dere tatt tak i aller først?

Heldigvis så utvikles god praksis på rusfeltet i god samhandling, og ikke ved hverken konger, «små- konger» eller diktatorer. Dersom vi hadde hatt en tryllestav, så skulle vi gjerne ha tryllet oss til god samhandling uten glipp soner. Dette målet krever at vi alle tenker mindre fragmentert, og at vi alle rigger oss for bedre samarbeid for å løse de utfordringene vi alle er mer enn godt nok kjent med. Uavhengig av hvor i «feltets» hierarki man befinner seg.

Tenk om mennesker som bruker rusmidler kunne fått tilgang til, og fått innfridd, de rettighetene de egentlig alt har (eller skulle hatt) som medborgere i Norge?

På ønskelista derimot, står Rusreform gjennomført i sin helhet- med hjelp til ALLE som trenger det, og med fravær av all form for straff.

Så hadde det vært helt nydelig om vi kunne fått brukermedvirkningskoordinatorer i kommunene/ helseforetak, i likhet med ordningen som er med «frivillighetskoordinatorer» i kommunene. Intensjonen med brukermedvirkning i alle ledd er god, men det er et langt stykke igjen på veien for å få dette til. Vi vil fortsette med å jakte på nye gode måter å fremme våre medlemmer stemmer på!