Luke 8 i Fagrådets julekalender
I vår unike julekalender presenterer vi hver dag, gjennom fire spørsmål, ett av våre 146 medlemmer.
Luke 8 i årets julekalender er Sosialmedisinsk senter ved Tromsø kommune. Helsetjenesten ved Sosialmedisinsk senter er et lavterskel helsetilbud som tilbyr ulike tjenester til ungdom og voksne, primært relatert til rusproblematikk og seksuell helse.
Siden julekalendere bare inneholder 24 luker, har vi gjort et utvalg som skal representere både by og land i Norge, i tillegg til å representere mangfoldet blant våre medlemmer. Vi har stilt virksomhetene fire spørsmål som vi håper både kan inspirere og engasjere.
Sosialmedisinsk senter:
Hva bør andre i rusfeltet vite om dere?
Vi tilbyr helse- sosial- og legetjenester under samme tak, midt i sentrum- der folk er.
Våre målgrupper er unge som står i fare for å utvikle uønsket rusbruk, rusavhengige med behov for skadereduserende tiltak, helsestasjon for ungdom og voksne-lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (Lhbt), andre som av ulike årsaker ikke har kontakt med det ordinære tjenesteapparatet.
Sosialmedisinsk senter følger opp tiltakene i Nasjonal overdosestrategi og tilbyr blant annet rent utstyr, det gis råd i forhold til tryggere inntak, individuell veiledning om overdosefare, nalokson nesespray, testing og smittevernforebygging, informasjon om andre tjenester og tilbud, oppsøkende virksomhet, behandling og oppfølging.
Hva er dere mest fornøyd med å ha fått til i 2022?
Vi har styrket vår oppsøkende virksomhet med faste dager på andre kommunale lavterskeltiltak, og i regi av Kirkens Bymisjon, formålet er informasjon- og overdoseforebyggende arbeid der folk oppholder seg.
Etablert faste dager i Tromsø Fengsel hvor formålet er kontaktetablering under soning og etter løslatelse, informasjon- og overdoseforebyggende arbeid.
Formalisert samarbeid med Nalokson-prosjektet nasjonalt og KoRus Nord, formålet har vært informasjonsarbeid knyttet til Nasjonal overdosestrategi til andre kommuner i hele Nord- Norge.
2023 står for døren – hvilke prioriteringer har dere for det kommende året?
Fortsette styrkingen av vår utadrettede virksomhet.
Nytt samarbeidsprosjekt med Utekontakten og RIO om tiltaket Gatenær. Utekontakten ser et stort behov for å implementere kunnskap om helsehjelp og skadereduksjon i sitt arbeid, Sosialmedisinsk senter vil bidra inn i arbeidet Utekontakten gjør, for å komplementere den sosialfaglige og erfaringsbaserte kompetansen.
Innføre systematisk tilbakemeldingssystem, (feedback- informerte tjenester), for å forbedre oss.
Samarbeide tett med Enhet for psykisk helse og rus, og Politiet i oppstartsfasen av ny Rådgivende Enhet for russaker.
2023 blir reformenes år i rusfeltet, sier regjeringen – hvis dere var kongen av rusfeltet, hva ville dere tatt tak i aller først?
Hvis vi var kongen av rusfeltet, ville vi tatt tak i dette aller først i 2023:
Vi ville fulgt opp Opptrappingsplanen for rusfeltet (2016- 2020), og gitt Statsforvalteren i oppdrag å etablere regionale grupper i samarbeid med Kommunene og Spesialisthelsetjenesten, i å utarbeide konkrete handlingsplaner for iverksettelse og utbygging av tiltak.
Eksempelvis. Strategien «Fra bekymring til handling», «Bolig for velferd», Lavterskeltiltak og skadereduksjon, Arbeidslivet som arena for inkludering og rusmiddelforebygging og mye mer av gode intensjoner i Opptrappingsplanen.
Deretter hadde vi jobbet systematisk med oppfølging av forslagene i Prop.92 Rusreformen.
Vi hadde fulgt opp og delt forslagene fra reformutvalget inn i to, ungdom/unge voksne og voksne/eldre.
Ulike aldersgrupper trenger ulike tilnærminger og tiltak.
Vi ville tonet ned straffe- elementet i vår rusreform- og fokusert på gode tilbud og tjenester.
Vi hadde sikret en samlet tverrfaglig (helse- og justis) etablering.