Luke 18 er FIRE - Stiftelsen Ett skritt videre. FIRE har 18 ansatte og finnes i Trondheim, Stjørdal, Molde og i Kristiansund. Deres visjon er: Alle mennesker får dekket sine behov for fritidstilbud, utdanning, bolig, arbeid og nettverk i et trygt og rusfritt miljø.

Siden julekalendere bare inneholder 24 luker, har vi gjort et utvalg som skal representere både by og land i Norge og også representere mangfoldet blant våre medlemmer. Vi har stilt virksomhetene fire spørsmål som vi håper kan skape både refleksjon og inspirasjon.

Stiftelsen Ett skritt videre:

Hva burde folk i rusfeltet vite om dere?

FIRE- Stiftelsen Ett skritt videre er en ideell organisasjon som hjelper mennesker med rus og psykiske lidelser og andre som ønsker et trygt og rusfritt miljø til å fungere i hverdagen.

Våre fokusområder er:

  • Bolig: det å ha en trygg plass å bo og trives i sin egen bolig.
  • Jobb/skole: det å ha noe positivt å gå til i hverdagen.
  • Økonomi: ha orden på økonomien sin.
  • Nettverk: ha et sosialt og godt liv med andre.

Dette er noe vi hjelper og veileder medlemmene våre med å ta tak i og få på plass. Vi bruker aktiviteter som verktøy for å bli kjent med hver enkelt.

Våre aktiviteter er: 

  • Sportslige: fotball, volleyball, golf, frisbeegolf, klatring, grunntrening, ski, sykkel, yoga og friluftsliv. 
  • Kreative: Kor, foto, band og andre kreative kurs.
  • FIREsmart: Samtalegrupper og trening.

Hver aktivitet har et hovedmål, som for eksempel Birken på sykkel, Storlirennet på ski og egne cuper og turerninger.
Klikk her for å lese mer om oss. 

Hva er dere aller mest fornøyd med å ha fått til?

Vi er veldig fornøyd med å få til et bredt tilbud som spenner seg over hele uken og hele året, både på dagtid og kveldstid. Slik at man kan fylle ukeplanen med aktiviteter der det er behov.

I tillegg drar vi mye på turer slik at vi blir godt kjent med hverandre, noe vi mener er en forutsetning for å kunne hjelpe folk. Stiftelsen har et bredt spekter av ansatte som blant annet er vernepleiere, sykepleiere, kunstnere, administrasjons- og ledelses erfaring, fotograf og miljøarbeidere med erfaring. Halvparten av våre ansatte kommer fra medlemsmassen, noe som vi er veldig fornøyd med.

Hvilke satsningsområder og «nyttårsforsett» har dere for 2022?

Vi ønsker å fortsette med varierte aktiviteter som har gode hovedmål som hvert enkelt medlem kan jobbe mot gjennom hele året.

Vi ser også behov for en arbeidsplass/arbeidstreningsplass, noe som vi håper vi kan gjøre noe med. Alt for mange skrives ut fra behandling uten å ha noe fast arbeid/arbeidstreningsplass å gå til. 

I tillegg ønsker vi å utvide tilbudet til Oslo-området og andre plasser i Norge

Hvis dere var kongen av rusfeltet – hva ville dere tatt tak i først?

Om vi var kongen av rusfeltet ville vi sikret at ting er klart når noen ønsker å slutte å ruse seg. Det må være kort vei til avrusning og et behandlingsløp som ligger klart når avrusningen er ferdig.

Mens du er i behandling, må det kreves at alle pasienter har ting klart til utskrivning; Alle må ha et hjem, noe å gå til på dagtid, orden på økonomien sin og et sunt og godt nettverk å gå til.

Hadde vi vært kongen av rusfeltet, så har vi skulle fått til dette og prioritert et godt ettervern.