Luke 15 i årets julekalender er Uteseksjonen i Stavanger. Uteseksjonen har som mål å avdekke symptomer på utvikling av problemer i ungdomsmiljøet. Dette avdekkes gjennom systematisk oppsøkende sosialt arbeid, og observasjoner i ungdomsmiljø i sentrum og i bydelene. Det overordnede målet er tidlig intervensjon, og tidlig kunne identifisere negativ utvikling hos ungdom. Uteseksjonen ble medlem hos oss i Fagrådet i fjor.

Siden julekalendere bare inneholder 24 luker, har vi gjort et utvalg som skal representere både by og land i Norge, i tillegg til å representere mangfoldet blant våre medlemmer. Vi har stilt virksomhetene fire spørsmål som vi håper både kan inspirere og engasjere.

Uteseksjonen i Stavanger:

Hva bør andre i rusfeltet vite om dere?

Uteseksjonen i Stavanger jobber oppsøkende og forebyggende med unge i målgruppe 12-25 år. Vi er ute på skoler, ute i kommunedelene og i sentrum både på dagtid og kveldstid. Vårt mål er å se og å bli sett – slik at det skal være lav terskel for å nå oss når noen skulle ha behov for kontakt med oss. Vi håper at vi da også kan nå de som ikke blir hørt eller sett av andre. Uteseksjonen oppsøker unge ute, og er interessert i å høre hva de er opptatt av. Det er viktig at ungdommene vet at de kan stole på oss, og at vi er åpne med de om ting som gjelder dem. Alle i uteseksjonen har helse -eller sosialfaglig utdanning og vi kan ha oppfølging og samtaler med ungdom selv.

En stor del av jobben vår er å videreformidle kontakt med andre instanser, og dermed ha en god oversikt over det øvrige hjelpeapparatet. I Stavanger er vi så heldige å ha MO-ung som gir tilbud om oppfølging til de med rusutfordringer, med målgruppe fra 15 år. De er en av våre viktige samarbeidspartnere i oppfølging rundt unge med rusbruk.

Rus er ett av temaene vi snakker med ungdom om, og her vil selvfølgelig oppfølgingen avhenge av ungdommens alder og utfordringer. Vi tilbyr rusinfo til alle 9. trinn på de kommunale ungdomsskolene hvert år. Flere ansatte hos oss kan blant annet tilby hasjavvenningskurs. Vi opplever at vår tilstedeværelse over tid gjør at ungdommene blir trygge på oss og at dette gjør at noen etter hvert kan åpne seg for å snakke om tema som kan være vanskelig i deres liv. 

Vi er tilstede på skoler og foreldremøter med info om Uteseksjonens tilbud eller om tema som berører ungdom

Vi er et lavterskeltilbud og har ingen form for innsøking - vi kan blant annet nås via telefon, mail eller SnapChat.

Hva er dere mest fornøyd med å ha fått til i 2022?

Vi er veldig glade for at vi nå har fått til å være tilstede på alle ungdomsskolene i Stavanger. Det er skikkelig herlig å være ute av karantener og restriksjoner igjen – slik at vi kan være ute der ungdommene er og gjøre den jobben vi ønsker å gjøre! Vi er stolt av at vi på tross av mange restriksjoner i koronaperioden har klart av å holde tilbudet vårt åpent og tilgjengelig.

Vi er veldig fornøyd når vi ser at utholdenhet i det oppsøkende arbeidet fører frem, slik vi har opplevd i 2022. Å skulle gjøre en god oppsøkende jobb innebærer mer enn å bare si hei; man skal ha timing, gode kommunikasjonsevner, utholdenhet og trygghet i rollen. Vi har hatt særlig fokus på spesifikke områder i kommunedelene og sentrum i 2022, og det er veldig kjekt når vi ser at vi får en relasjon med ungdom som vi over tid har hatt en målrettet innsats for å komme i kontakt med.

2023 står for døren – hvilke prioriteringer har dere for det kommende året?

Vi vil fortsatt ha fokus på oppsøkende arbeid, og enda mer på faglig utvikling innenfor dette

Vi ønsker å gi et gruppetilbud til foresatte til ungdom. Vi ser at rollen som foresatt kan være ekstra krevende med ungdom i hus, og at en del foresatte kunne tenke seg å hatt et sted hvor en kunne drøftet temaer som grensesetting, forventninger, o.l. Derfor har flere i Uteseksjonen deltatt på kurs i «Tuning into Teens» og vi håper å kunne tilby dette i 2023. Godt forebyggende arbeid mener vi!

Videreutvikle godt samarbeid med andre instanser som jobber innen samme felt. Med barnevernreform og endringer av praksis innen rusfeltet ser vi at samarbeidet mellom instanser både blir utfordret, men også byr på flere muligheter.

2023 blir reformenes år i rusfeltet, sier regjeringen – hvis dere var kongen av rusfeltet, hva ville dere tatt tak i aller først?

Økt satsing på forebyggende arbeid! Vi erfarer at særlig barn og unge med flere risikofaktorer i livet, har større sannsynlighet enn befolkningen ellers for å få utfordringer i voksen alder, også når det gjelder rus. Jo tidligere vi kan nå disse, jo større er sannsynligheten for å kunne snu en negativ utvikling. Hvis vi var kongen ville vi derfor innvilget penger til implementering av et nasjonalt faglig knutepunkt for det oppsøkende feltet – dette kan hjelpe alle utekontakter i Norge å sikre kvalitet og kontinuitet innen feltet.