Luke 14 i årets julekalender er Avdeling for rus og avhengighetsbehandling, Helse Stavanger. Dette er ett av våre nyeste medlemmer, og blant de seks sykehusene som er medlemmer hos oss. 

 

Siden julekalendere bare inneholder 24 luker, har vi gjort et utvalg som skal representere både by og land i Norge, i tillegg til å representere mangfoldet blant våre medlemmer. Vi har stilt virksomhetene fire spørsmål som vi håper både kan inspirere og engasjere.

 

Avdeling for rus og avhengighetsbehandling, Helse Stavanger:

Hva bør andre i rusfeltet vite om dere?

 

Avdeling for rus og avhengighetsbehandling består av 8 kliniske enheter i tillegg til at vi er vertskap for Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning ( KORFOR). VI har fokus på å gi tilbud som er lett tilgjengelige, individuelt tilrettelagt og med en differensiert behandlingsmeny.  Vi har derfor i løpet av de siste 15 årene samhandlet både med kommuner, bruker - og pårørendeorganisasjoner, frivillig sektor og andre deler av spesialisthelsetjenesten for å utvikle og etablere denne type tilbud. Oppsøkende behandlingsteam Stavanger ( FACT team), Ruskonsulentordningen ved Stavanger universitetssykehus, Lavterskeltilbud innen LAR, MO - ung Stavanger, ulike boligtilbud som Housing first  team i noen kommuner og etableringen av Viking gatelag er resultat av en slik satsning.  I kombinasjon med integrert behandling og en recovery- inspirert innretning lykkes vi med å bistå mange pasienter med å få til gode endringer i sine liv. Ansatte forteller at det er travelt, men kjekt å jobbe i avdelingen. VI er for øvrig flinke til å få til et godt samspill mellom behandlingsaktiviteter og forskning. Sjekk ut KORFOR sine hjemmesider: https://helse-stavanger.no/fag-og-forskning/kompetansetjenester/regionalt-kompetansesenter-for-rusmiddelforskning-i-helse-vest-korfor

Hva er dere mest fornøyd med å ha fått til i 2022?

Vi har fått etablert vårt Inntak - og Oppstarts team som et velkomstsenter for pasienter som søker seg til TSB. De tar imot alle henvisninger til TSB, gjør vurderinger av rett til nødvendig helsehjelp og første del av pasientforløpet. Noe av gevinsten med denne organiseringer er at antall pasienter som dropper ut av behandling er kraftig redusert og at pasienter får startet raskt opp i behandling. Vi står for øvrig midt i en omstillingsprosess der vi justerer våre døgnenheter til blant annet å gi bedre behandling for pasienter med komplekse traumer. Veksthuset Rogaland har endret sitt behandlingstilbud og merker at flere pasienter kommer til behandling der.

2023 står for døren – hvilke prioriteringer har dere for det kommende året?

Vi starter trinnvis opp en Akuttpost TSB med blant annet ansvar for pakkeforløp overdose, tilbud til pasienter innlagt etter HOL§10-2, avrusning og akutte tjenester 24/7.  Vi må bruke hele 2023 til å få etablert oss med den kvalitet og samhandling som vi har mål om. 

Ellers vil vi utvikle våre tilbud i mer retning av å tilby sekvensiell behandling. Det betyr mer tilrettelagte tilbud utfra pasienter og pårørende sine behov. For noen innebærer det mer intensive behandlingsperioder, for andre planlagte egentreningsperioder. Vi skal nå i desember ha en intern konsensuskonferanse for å definere og sette oss inspirerende mål rundt dette.

2023 blir reformenes år i rusfeltet, sier regjeringen – hvis dere var kongen av rusfeltet, hva ville dere tatt tak i aller først?

Vi ville reparert fastlegeordningen. Rusfeltet fungerer ikke uten en velfungerende fastlegeordning. Deretter sikret en kraftfull satsning på tidlig intervensjon innen rusfeltet.