Informasjonsdag om Musikkterapi!
Gi deg selv en dag hvor du får svar på om du, noen du kjenner eller noen du jobber med kan ha nytte av musikkterapi. Kompetansesenter rus - Oslo og Fagrådet samarbeider om å arrangere en informasjonsdag om musikkterapi for institusjonsledere og bydelsledelse 15. juni.
Informasjonsdagen er knyttet til anbefalingen om bruk av musikkterapi som terapeutisk tilnærmingsmåte i ny retningslinje for rusbehandling. Musikkterapi er også anbefalt som støttebehandling i ny retningslinje for avrusning. Kunnskap om hva musikkterapi er og ikke minst informasjon om hvilke erfaringer som er gjort i rusfeltet så langt skal presenteres.
Den nye retningslinjen for rusbehandling skriver følgende om musikkterapi:
"Musikkterapi gir muligheter for utvikling og endring gjennom et musikalsk og mellommenneskelig samarbeid mellom terapeut og pasient. Musikk kan skape gode muligheter for kommunikasjon og personlig uttrykk, og for å arbeide med sosial angst, motivasjon, selvforståelse, rusfrihet og annen personlig vekst. Mestringsopplevelser er sentrale i musikkterapien, og kvalitativ forskning viser at med god tilrettelegging og oppfølging kan mange brukere ta musikken med seg ut av terapirommet og inn som en mestringsressurs i hverdagslivet. Musikkterapi kan foregå i både kommunen, spesialisthelsetjenesten og kriminalomsorgen. Den kan være en del av et individuelt forløp, og som tiltak i gruppeterapi eller i åpne grupper. Terapien må utføres av personer med godkjent utdanning innen musikkterapi."
Informasjonsdagen kan skilte med solide foredragsholdere. Åpningsforedraget er ved Gro Trondalen, professor i musikkterapi og leder av senter for musikk og helse ved Musikkhøgskolen i Oslo. Gro Trondalen har skrevet en rekke bøker og artikler og mottok i 2013 European Music Therapy Confederations ærespris sammen med Brynjulf Stige. Stige er professor i musikkterapi ved Universitetet i Bergen.
På landsbasis er nærmere 15 ulike virksomheter i gang med å prøve ut musikkterapi i rusbehandling, Oslo nærmer seg en håndfull. Noen har prøvd ut musikkterapi allerede i flere år, mens andre er helt i startfasen. Tyrili Kampen har gitt tilbud om musikkterapi til sine elever i tre år. Musikkterapeut Daniel Løset Kristiansen startet med et masterprosjekt ved Tyrili som resulterte i søknad om midler til Helsedirektoratet og 100 % stilling. Daniel Løset Kristiansen bidrar med innlegg om sine erfaringer på konferansen. Les mer om Kristiansens arbeid på Tyrili her.
Hans Petter Solli har gjort et doktorgradsarbeid på musikkterapi gjennom sitt arbeid ved akuttavdelingen ved Lovisenberg diakonale sykehus. Avhandlingen hadde tittelen ”The groove of recovery. A qualitative study of how people diagnosed with psychosis experience music therapy.” Solli har arbeidet mye med psykoseproblematikk, men også ROP lidelser, noe som blant annet har kommet i frem i flere avisintervjuer knyttet til "Diva og doktor'n". Solli står også på programmet 15. juni.
Masterstudent i musikkterapi Gisle Fuhr er på oppløpssiden av sitt masterprosjekt i Alna bydel, Oslo. Enhet for ungdom og kultur i Alna bydel etablerte i 2008 et kriminalitetsforebyggende og sysselsettings- og integreringsprosjekt S.T.O.L.T. - som i 2015/2016 ga Gisle Fuhr muligheten til å prøve ut musikkterapi i enheten. Den overordnede strategien i S.T.O.L.T er å gi kompetanseheving til sårbar/utsatt ungdom gjennom teoretisk og praktisk opplæring med tett individuell oppfølgning, hvorpå disse etter fullført opplæring skal kunne jobbe som miljøarbeidere ovenfor yngre risikoungdom. Prosjektet verdsetter unge voksne sin erfaringsbakgrunn og gir dem mulighet til å bruke dette i praksis. Gisle kommer også på informasjonsdagen for å fortelle om sine erfaringer fra Alna.
Frelsesarmeen i Oslo har også lagt til rette for et masterprosjekt og har foreløpig opprettet en 20 % stilling i forlengelsen av dette. Blå Kors Slemdal er den ferskeste av aktører i Oslo og er i startfasen med sin utprøving av musikkterapi i rusbehandling.
Informasjonsdagen vil foregå ved Velferdsetaten, Storgata 51, Oslo.
Har du spørsmål ta gjerne kontakt med Kirsten Haaland ved KoRus-Oslo, kirsten.haaland@vel.oslo.kommune.no eller Torhild Kielland i Fagrådet, Kielland@rusfeltet.no