I desember har Vinmonopolet dobbel så stor omsetning som resten av året.

-Fem glass går bra, om han bare venter litt nå. Ikke drikker for raskt, da går det kanskje bra. Jeg følger med, men det begynner å gjøre vondt. Rett bak navlen gjør det vondest.
Kvinne til Av og til, om minner fra julaftener i oppveksten

Barn trives best når voksne oppfører seg som de pleier
En undersøkelse Av-og-til har gjort blant barn og unge, viser at ett av ti barn synes det er «ekkelt» når voksne drikker. Like mange ønsker at foreldrene skal drikke mindre øl, vin og brennevin. Barn trives best med voksne som oppfører seg som de pleier. Plutselig og uforklarlig atferdsendring skaper utrygghet og kan være vanskelig for barn å forstå.

Kreative forsvarstaler
Befolkningen viser stor støtte til at vi bør være varsomme med alkohol når vi er sammen med barn og unge. De som er mest liberale til alkoholkonsum med barn tilstede finner vi stort sett i byer, og kanskje mest overraskende blant grupper med høy utdannelse og høy inntekt. Alkoholbruk bagatelliseres ofte og "forsvarstalene" er mange og kreative.

Hvert år er det kampanjer som oppfordrer oss til en jul uten alkohol. I 2015 lagde Av og til 5 kampanjefilmer basert på sanne historier. Den ene er om Victoria:

Se de andre fire filmene

Verdt å tenke gjennom for oss alle - med et erkjent rusproblem eller ikke.