Blå Kors Rehabiliteringssenter Østråt trues av nedleggelse!
Byrådet i Oslo har kuttet 15 millioner kroner i budsjettet for rehabiliteringstilbud for mennesker med rusproblemer. Konsekvensen er at Blå Kors Rehabiliteringssenter Østråt ikke har fått fornyet avtale og blir etter alt å dømme lagt ned 1. juli i 2016, etter 35 års drift.
Nå er det bare bystyret i Oslo som kan redde Østråt. I bystyret sitter flere representanter som tidligere har kjempet hardt for rusavhengige slik som Ivar Johansen. Han var svært kritisk til det forrige byrådet når Ila hybelhus ble lagt ned, hva nå Ivar?
Tilbudet er etterspurt med nærmest fullt belegg i hele 2015 og det er personer som venter på å komme inn. Etter hva Fagrådet er gjort kjent med har Oslo kommune ingen innvendinger mot kvaliteten på arbeidet som gis på Østråt.
Blå Kors Rehabilitering Østråt har 28 plasser og ligger på Nesodden med utsikt over Bunnefjorden. Målgruppen er personer med rusproblemer og tilbudet retter seg mot de med langvarig bruk av rusmidler og som i perioder har behov for heldøgns omsorgstilbud. Mange av pasientene er i legemiddelassistert rehabilitering (LAR), og flere har psykiske lidelser i tillegg til rusavhengighet. Oppholdstiden er fra 6 måneder til 3 år med oppfølging etter utflytting. Virksomheten tilbyr botrening, sosial trening, nettverksbygging, ruskontroll og hjelp til økonomistyring. Personalgruppen er tverrfaglig med sosionomer, vernepleier, barnevernspedagog, sykepleier og verneassistent/miljøarbeider.
Av de 28 plassene blir 12 erstattet hos tre andre omsorgsinstitusjoner mens 16 rehabiliteringsplasser blir borte. Oslo kommune har sagt at de vil øke sin satsing på skadereduserende tiltak.
— For mennesker i en sårbar situasjon er det svært belastende ikke å vite hva de skal gå til, sier divisjonsdirektør i Blå Kors Magnar Lie, på Blå Kors sin egen nettside. Han er svært overrasket over at byrådet i siste liten valgte å redusere antall rehabiliteringsplasser med 30 prosent i en tid der alle er opptatt av å bygge opp tilbudene for mennesker med rusproblemer. — Oslo kommune nedprioriterer aktiv rehabilitering av mennesker som har rusfrihet som mål, og prioriterer heller skadereduksjon for andre brukere. Det er behov for begge deler, og det er beklagelig at brukergrupper settes opp mot hverandre. Det forteller litt om at det satses for lite i Oslo på å hjelpe folk med rusproblemer, sier Lie.
Oslo bystyre kan pålegge byrådet å reversere beslutningen. Det er forventet at regjeringens opptrappingsplan vil tilføre kommunene betydelig friske midler de neste fire årene, bare i 2016 er beløpet flere 10-talls millioner kroner.
Budsjettkuttet kommer i en rekke av tilsvarende nyheter og det er forunderlig i en tid hvor regjeringen har lagt frem en forpliktende opptrappingsplan med særlig vekt på kommunalt rusarbeid. I den sammenheng er Fagrådet enig med divisjonsdirektør Lie, det er ingen grunn til å sette tilbud opp mot hverandre. Byrådet har i sin byrådsplattform sagt de vil prioritere rusfeltet og det er trist å se at det ikke følges opp i praksis.
Fagrådet er spent på hva Helse- og omsorgsminister Bent Høie vil si om situasjonen på Fagrådets Høringskonferanse om opptrappingsplanen 22. januar. Er han maktesløs ?