Som Fagrådet tidligere har påpekt er det stor variasjon i hvordan kommunene har valgt å organisere sitt arbeid. Noen velger å dele ansvaret for arbeidet mellom flere enheter, mens andre samler alle tjenester til personer med rusproblemer i samme enhet.

Under Nasjonale Rusfagkonferanse 22.-23. september vises det flere eksempler på virksomme metoder i kommunalt rusarbeid. Anna Sabine Soggiu fra NAV Grünerløkka skal snakke om avhengighet fra et sosialt perspektiv. Konferansen tilbyr i tillegg 3 miniseminarer der ulike kommuner legger fram sine erfaringer om metoder og tiltak som virker. Sandnes kommune vil snakke om boligoppfølging ved Bente Lyse og Dagrunn Sømme (venstre på bildet). Fredrikstad kommune ved Hilde Freim, Mari Velgaard, Daniel Nilsen og Walter Thorbjørnsen vil snakke om lærings- og mestringskurs. Ringsaker kommune ved Anne Brodalen og Marianne Ihle (høyre på bildet) om tidlig intervensjon, unge og rus. Alle tre kommunene har utarbeidet metodikk som Fagrådet mener har stor overføringsverdi til både store og små kommuner.

Ringsaker kommune har blant annet laget en håndbok i hvordan håndtere bekymring knyttet til ungdom. De har utarbeidet rutiner for samarbeid som har ført til at mange tjenester som tidligere jobbet isolert nå står sammen om innsatser.

Fredrikstad kommune har vært spesielt opptatt av å få gode systemer for brukermedvirkning. De har ansatt to erfaringskonsulenter og legger vekt på et sidestilt samarbeid mellom fagpersoner og erfaringskonsulentene, både når det gjelder planlegging, gjennomføring og evaluering av tilbud i kommunen. Selve lærings- og mestringskurset er av relativt ny dato, med første gjennomføring høsten 2014. Med lovende resultater og gode tilbakemeldinger fra brukerne har Fredrikstad gjennomført flere kurs.

Sandnes kommune ved Mestringsenheten har gjennom flere år arbeidet systematisk med å forbedre sine tjenester til rusavhengige. Med god politisk støtte har Trude Lønning og hennes medarbeidere utviklet nye tilbud og lagt stor vekt på kvalitet i tjenestene. Sandnes kommune utmerker seg gjennom en ressursfokusert tilnærming til brukeren og en sterk brukermedvirkning. Sandnes kommunes enhet innen rusarbeid kalles Mestringsenheten, et navn som signaliserer et tydelig ressursperspektiv, og som er valgt etter forslag fra brukere. Navnet viser til at man ser mulighetene fremfor begrensingene og problemene. Å se i en den en ennå ikke er!

Som følge av veilederen "Sammen om mestring" (2014), men ikke minst etter rusreformen (2004), opptrappingsplanen for psykisk  helse (1999-2008) og opptrappingsplan rus (2004 - 2012) har det blitt høyere krav til hvilke tjenester en kommune skal tilby sine vanskeligstilte.  Flere mener imidlertid at opptrappingsplanen på rusfeltet var for lite ambisiøs og at feltet fortsatt er preget av mangel på kunnskap om effektive intervensjoner.

En ny opptrappingsplan for rusfeltet er ventet fra regjeringen i løpet av høsten. Opptrappingsplanen vil ha stort fokus på kommunene. Fagrådet og resten av rusfeltet har høye forventninger til opptrappingsplanen og regner med at erfaringer fra forrige opptrappingsplan sammen med nye erfaringer fra virksomme tiltak i kommunene får god plass.