Fagrådets styre hadde 26-27 januar samling i Skien med styremøte og planlegging av 2017. Samlingen inkluderte flere besøk hos virksomheter i Skien, Findal bofelleskap i Skien kommune, Tyrili Sør inkludert nybygget på Klosterøya som åpner etter sommeren 2017 og flere av enhetene ved Borgestadklinikken.

Styremedlem Ingjerd Meen Lorvik var vertskap på Borgestadklinikken og hadde innledningsvis lagt til rette for et informasjonsmøte med direktør Ellen Sofie Øvrum og fagsjef Guro Brekke om Borgestadklinikkens om det faglig tilbudet på institusjonen og situasjon etter oppsigelsen av den løpende avtalen med Helse Sør-Øst. "Vi hadde en omfattende prosess før vi gikk til det dramatiske skritt å si opp avtalen. Vi er ikke kjepphøye men ingen kan drive med underskudd år etter år" sa Øvrum og Brekke til Fagrådets styre.

Uken etter at Fagrådet var på Borgestadklinikken hatt Helse SørØst hatt en leverandørkonferanse (31.januar). Rammen for nye anbud er satt til 200 - 225 millioner kroner.  Ut fra det Fagrådet er kjent med er beløpet ca 40 millioner under det som Borgestadklinikken har for tjenestene i dag. Mulig noen oppgaver overtas av Sykehuset Telemark HF som allerede har annonsert at de starter avrusning. Vurderingsretten som flere private ideelle har i dag er også oppe til diskusjon i helseforetakene . Fremdriften er at konkurransen kunngjøres på Doffin 20.mars, tilbud skal leveres senest 16.mai og 20.september kåres "vinneren".

Midt opp de turbulente tider holder Borgestadklinikken driften i gang og  kan skilte med hele 97,2 prosent belegg i 2016. I tillegg til sterke krav om høyt belegg fra oppdragsgiver har  Borgestadklinikken høye faglige krav til eget behandlingstilbud. Satsningsområder framover er: 1. Systematisk tilbakemelding fra pasienter PCOMS 2. Foreldreveiledning og tilknytning COSI/COSP 3. Traumebevisst rusbehandling (Loland/RVTS).

Etter orienteringsmøtet med ledelsen besøkte styret avdeling Borgestad der seksjonsleder Liv Siljan orienterte om Skjermet enhet og Familieenheten. Enheten har tett arbeid med pårørende og satser på et tilbud der kunnskap om tilknytning og samspill kombineres med rusbehandling. Dette er kanskje Borgestadklinikkens flaggskip og på bakgrunn av de gode resultatene er de invitert av Sunnhedsstyrelsen i Danmark til å delta i prosjektering/planlegging av to tilsvarende avdelinger i Danmark.

Enheten kan vise til gode resultater på å hjelpe gravide med å trappe helt eller delvis ned på LAR medisiner. 6 kvinner fullførte fullstendig nedtrapping i 2016. To pasienter, en kvinne og en mann fra familienheten, deltok på møtet og fortalte om hva som har vært avgjørende viktig for deres bedringsprosess.

I avdelingen i Skien har Borgestadklinikken gjort om hele underetasjen og satser på systematisk fysisk trening som en del av behandlingen. Fysioterapeut og treningsleder er ansatt for å gi dette nødvendig og riktig kvalitet.

Fagrådet takker for et særdeles interessant og lærerikt besøk.