Eksemplene er netthandel, men også ungdom under 18 år som ikke kommer inn på vanlige utesteder og som oppsøker åpne fester der tilgangen på både alkohol og syntetiske rusmidler er stor. Mange vet ikke hva de faktisk ruser seg på og har full tillitt til at stoffene er ufarlige så lenge de er "lovlige". Dokumentaren viser viktigheten av at vi løfter fram kunnskap om rusmidlene; styrkegrad, hva de faktisk inneholder og potensielle skadevirkninger. I dag vet ungdom (og voksne) for lite om stoffene og dette øker faren for overdoser og dødsfall. Utfordringen med å kunne gi kunnskap om stoffene er imidlertid stor. Vi får stadig nye stoffer på markedet som ikke er testet og som dermed har ukjente skadevirkninger. Dette bør imidlertid ikke stoppe styresmaktene i å informere om de åpenbart mest populære stoffene. Vi vet gjennom flere beslag, og forskning via Folkehelseinstituttet og EMCDDA, hvilke stoffer som hyppigst er i bruk. Vi trenger at kunnskap kommer ut i skoler og høyere utdanning for å forebygge skader og fremme trygghet ved faktisk bruk av stoffene.

Tidligere har Fagrådet skrevet om rapporten fra EMCDDA som løfter fram økende bruk av nye psykoaktive stoffer (NPS/legal highs). Felles for NPS er at de er syntetisk framstilt for å etterligne virkningen av kjente narkotiske stoffer. Produsentene av NPS gjør imidlertid stadig små endringer i molekylstrukturene for å omgå den eksisterende narkotikalovgivningen i det enkelte land - slik at virkningen forblir den samme, men man får et "nytt" stoff. NPS kan ha en varierende grad av renhet, men er kjennetegnet ved at de ofte gir en kraftig psykoaktiv ruseffekt (Westbye Pedersen 2014).

VG skrev for kort tid siden om en 22 år gammel mann fra Nord-Trøndelag som døde etter bruk av syntetisk cannabis. Kripos har i flere år vært bekymret for innføringen av syntetisk narkotika til Norge. Narkotikaen er ofte skjult i «ufarlige» innpakninger og etterforskningsleder Leif Gundersen i Nord-Trøndelag politidistrikt advarer på det sterkeste mot syntetisk cannabis. Tollvesenets beslagsstatestikk viser at etaten aldri har beslaglagt så mye ny syntetisk narkotika på vei til norske postkasser. I 2014 stoppet de elleve kilo NPS – en dobling sammenlignet med året før.

Tolldirektør Bjørn Røse har tidligere uttalt til VG at nye syntetiske, narkotiske stoffene er den største og farligste narkotrusselen vi står overfor i Europa og Norge.