Anbefalingene om å tilby musikkterapi står i flere retningslinjer; Retningslinjene for rusbehandling, Retningslinje for avrusning og retningslinje for utredning, behandling og oppfølging av psykoselidelser.

Musikkterapi handler om å bruke musikk til å finne mening, oppleve mestring, samarbeid og tilhørighet. Musikkterapeuter tar utgangspunkt i folks ressurser og legger stor vekt på tverrfaglig samarbeid. Brukermedvirkning og en likeverdig relasjon mellom terapeut og bruker er mye av kjernen i musikkterapi. Musikkterapeutene har en femårig masterutdanning.

Helse Bergen besluttet i januar en systematisk plan for implementering av musikkterapi og skriver i sin strategi for 2017 at alle klinikker innen psykisk helse skal tilby musikkterapi. Dette er et gjennombrudd i implementeringsarbeidet for psykoseretningslinjene og til inspirasjon for andre helseforetak og ikke minst rusfeltet. Helse Bergen er ett av fire helseforetak, sammen med Helse Førde, Helse Fonna og Helse Stavanger, i det regionale helseforetaket Helse Vest.

Innen rusbehandling i spesialisthelsetjenesten har Bergen et musikkterapitilbud ved Bergensklinikkene, avdeling Hjellestad der tre musikkterapeuter er ansatt. Sammen med Tyrilistiftelsen, avdeling Kampen, har Hjellestad lengst erfaring med å tilby musikketerapi i rusbehandling. KoRus-Vest Bergen ved Reidar Dale arbeider for tiden med en evalueringsrapport der målet er å intervjue 20 pasienter om hvordan de opplever musikkterapitilbudet ved Hjellestad. Rapporten vil bli publisert høsten/vinteren 2017.

Brukere av musikkterapitilbudet ved avdeling rus - psykisk helse i Sør-Odal kommune i Hedmark, har også blitt intervjuet de siste månedene og en rapport herfra blir publisert innen få uker. Utgiver av rapporten er KoRus - Øst. Malin Taihaugen ved KoRus-Øst kan allerede fortelle om interessante funn og Fagrådet kommer tilbake med informasjon når rapporten publiseres.

Sør-Odal er en av foreløpig få kommuner som har omgjort prosjektstillingen til musikkterapeut Ida Susanne Grønningsæter til fast stilling. Sør-Odal er en relativt liten kommune med i underkant av 8000 innbyggere. At de velger å tenke nytt i forhold til tverrfagligheten i rus - og psykisk helsetjenesten står det stor respekt av. Av andre kommuner med flere års erfaring med musikkterapi er Fredrikstad kommune i Østfold. Kommunen har hatt et musikkterapitilbud i sin rustjeneste siden 2014 og var i så måte i forkant av de faglige retningslinjene. Fredrikstad kommune har i underkant av 80 000 innbyggere og har musikkterapitilbud både for voksne med rusproblemer og for ungdom i risiko.

1. mars 2016 åpnet Fjell kommune MO-senter for rusmiddelavhengige. Lenge før åpningen var det planlagt å ha musikkterapi som et satsingsområde. Det ble derfor planlagt og innredet et eget lydisolert rom til dette formålet. I september ble musikkterapeut Malena Ottesen ansatt. Hun har på kort tid blitt en etterspurt ressurs blant de som besøker MO-senteret. I MO-senterets åpningstid er det et drop-in tilbud om øving, kursing osv. Etter åpningstid får kommunens FACT-team nyte godt av Malenas kompetanse.

Også Sandnes kommune satser på musikkterapi i sitt fagteam rus og ansatte høsten 2016 musikkterapeut Tarjei Øvrelid.

Du kan lese mer om musikkterapi her...

Implementering av anbefalinger av nye retningslinjer er et tidkrevende og møysommelig arbeid. Fagrådet er imidlertid imponert over at så mange tjenester tenker innovativt og ansetter nye fagprofesjoner i sine tverrfaglige team.