Kravene til samarbeid gjelder
1. januar 2017 kom forskrift om kommunal betaling for utskrivningsklare pasienter innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) og psykisk helsevern. Det innebærer ar kravene til varsling og nødvendig samarbeid mellom kommunen og spesialisthelsetjenesten er innført, mens ikrafttredelse av betalingsplikten er utsatt til 2019. Regjeringen sier i kommuneproposisjonen at det viktigste spørsmålet som må avklares er om det skal være folkeregistrert kommune eller oppholdskommune som skal få betalingsplikt.

Forskrift om kommunal betaling for utskrivningsklare pasienter gjelder i dag bare for utskrivningsklare somatiske pasienter. HOD har tidligere uttalt at - det at pasienter i psykisk helsevern har vært holdt utenfor ordningen, har gitt et uheldig inntrykk av at samhandlingsreformen ikke omfattet psykisk helse og rus, selv om behovet for samarbeid og samhandling kan være minst like stort for disse pasientene som for somatisk syke. Derfor vil departementet at forskriften om kommunal betaling også skal omfavne denne pasientgruppen.

Usikkerhet rundt hvem som definerer at en pasient er utskrivningsklar?
Hvem skal bestemme når en pasient er utskrivningsklar fra rusbehandling eller psykisk helsevern? Spesialisthelsetjenesten, kommunen eller brukeren selv? Det mangler en god definisjon og kriterier for når en bruker er utskrivningsklar. Kommunene er etter lov nødt til å gi nødvendig hjelp til de som trenger det, også de som skrives ut fra sykehus selv om de fortsatt er under behandling. I neste rekke krever dette flere arbeidstakere med den rette kompetansen til å ivareta pasientene.

Gjennom lov og forskrift, men også i opptrappingsplanen for rusfeltet blir kommunene tillagt stadig flere oppgaver. Svaret på hvem som har definisjonsmakt i spørsmålet om utskrivningsklare pasienter får vi håpe blir tydeligere innen 2019.