Mennesker med rusproblemer og psykiske lidelser har 15- 20 år forkortet levetid sammenlignet med den øvrige befolkningen. Vi har sammen med Rådet for Psykisk helse samarbeidet i flere år for å bidra til større oppmerksomhet rundt deres somatiske helse.

Effektivt for minst 26 sykdommer

For - forkortet levetid har ikke årsak i faktiske psykiske problemer eller rusproblemer, men i dårlig fysisk helse, på grunn av mangelfull utredning og behandling. 

Vi vet hva som virker. 40 års forskning viser at høyintensitetstrening er effektiv medisin ved 26 forskjellige sykdommer, blant annet hjerteinfarkt og angina, hjertesvikt, kols og  røykebein.

Nettverk for å sikre treningstilbud

Denne uka har vi vært i fire møter på St- Olavs hospital i Trondheim sammen med Rådet for Psykisk helse. Sammen har vi nå et prosjekt som skal styrke det faglige nettverket mellom dem som jobber med og erfarer høyintensitetstrening i hele Norge.

Vil du vite mer om dette - ta kontakt med oss!

På St. Olav møtte vi forskningsrådgiverne Grete Flemmen og Henrik Loe, kommunikasjonsrådgiver Anders Revdal ved Nasjonal kompetansetjeneste Trening som medisin, doktorgradsstipendiat ved NTNU Mona Nygård og en hel gjeng fra KBT (Kompetansesenter for brukererfaring og tjenesteutvikling), Idretten skaper sjanser og GLIMT Recoverysenter som skal hjelpe oss med å lage en bruker-spør-bruker-film om høyintensitetstrening. 

Filmen skal produseres nå i 2021 så det er bare å begynne og glede seg!

40 års forskning på høyintensiv trening viser effektive treningsmetoder. Det mest effektive er intervalløp i motbakke, der det samles mest mulig tid i høyintensitetssonen 85-95% av maksimal hjertefrekvens (HRmax). For eksempel fire intervaller av fire minutter på tredemølle. For styrketrening er det mest effektivt å trene på intensitet 85-90% av 1RM, noe som medfører at man klarer fire til fem repetisjoner før en trenger pause. For eksempel fire sett av fire repetisjoner.

Klikk her om du vil du vite mer om høyintensitetstrening.