Nå kan beboere i kommunale omsorgstilbud i Oslo få tilbake egenandeler

Publisert i Fagrådet

Nå kan beboere i kommunale omsorgstilbud i Oslo få tilbake egenandeler

Flere institusjoner i Oslo har tatt betaling for sine omsorgsplasser uten å ha juridisk hjemmel for dette. Nå har Oslo kommune, Velferdsetaten, tatt tak i dette og opprettet et Egenandelssekretariat hvor folk kan søke om å få pengene sine tilbake.

Husleie har vært vanlig praksis
Husleie har vært vanlig praksis i institusjonsnorge. Juridisk var det mer stuerent fram til 2012 da tjenestene lå under den gamle sosialtjenesteloven. Målet var foruten inntekt til institusjonene og ha en tilnærmet normal bosituasjon for beboerne der de har lignende rammer og forventninger som i det ordinære boligmarkedet.

I 2012 kom imidlertid helse- og omsorgstjenesteloven med andre forskrifter og kommunene har ikke lenger anledning til å kreve egenandel/husleie for plasser i omsorgsinstitusjoner. Egenandeler for enkelttjenester er unntak, men husleie som fast trekk er i flere tilfeller lovstridig.

Opprettet et Egenandelssekretariat
Oslo kommune har nå tatt tak i dette ved at de har opprettet Egenandelssekretariatet. Oslo hadde frem til 1. oktober 2018 en fast sats for egenandel, og beregnet den følgelig ikke for hver enkelt person. Nå retter de opp gammel urett ved å invitere folk som har betalt for mye til å søke om å få pengene tilbake. Fristen for å søke er 31. desember 2019.

Les mer informasjon om hvordan du kan søke her

Oslo 6. mai 2019

Ill: fra et malerverksted for brukere i Wien (Torhild Kielland)

Les også:
Skal brukere betale egenandel for kommunale omsorgstilbud?

Tilbake til forsiden

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Personvern og cookies