Korona og økt smittefare: Bruker- og pårørendeorganisasjoner med åpent brev til helseministeren

Publisert i Fagrådet

Korona og økt smittefare: Bruker- og pårørendeorganisasjoner med åpent brev til helseministeren

Åpent brev til helseminister Bent Høie

Bruker- og pårørendeorganisasjonene på rusfeltet vil med dette rette oppmerksomheten mot den sårbare gruppen vi representerer knyttet til Covid19 utbruddet.

Vi støtter de massive smitteforebyggende tiltakene som til nå er iverksatt på befolkningsnivå, men vi ser også at noen av tiltakene snarere fører til økt smittefare for gruppen vi representerer. Tiltakene vi i første omgang er bekymret for er tilgangen til akutte tjenester, til døgnbehandling, og til alle de gode lavterskeltilbudene som finnes rundt om i landet.

Vi ser nå at livreddende lavterskeltiltak og akuttavdelinger stenger, og at pasienter som er innlagt i langtids døgnbehandling skrives ut. Utskriving øker risikoen for tilbakefall til rus. Dette frykter vi at på sikt heller vil øke smittefaren enn å minke den.

For å stoppe spredningen av viruset er det et uttalt mål at flest mulig av oss skal holde oss i ro. Vi skal være minst mulig sammen med andre, holde avstand og være oppmerksomme på om vi begynner å få symptomer. Dette er uforenelig med aktiv rus. En person på desperat jakt etter penger, mat eller som er i sterk abstinens har ikke anledning til å innrette seg som resten av befolkningen. Når selv Statsministeren glemmer reglene rundt håndtrykk er det naturlig å ha forståelse for hva som vil skje i rusmiljøet.

Ingen klarer å spå nå hvor mange som vil rammes av viruset, men om 10 prosent av befolkningen rammes av viruset, tror vi et forsiktig anslag vil være at 50 prosent av de rusavhengige rammes. Når vi i tillegg vet at bare i den tyngste gruppen ROP-pasienter, er det 6000 pasienter, er det stor grunn til bekymring. Dette er også pasienter som i mange tilfeller vil trenge intensiv behandling over lang tid.

Smittevern er og må være prioritet nummer en. Vår største bekymring er at mange med rusproblemer vil bli smittet, og dermed vil bli bærere av viruset. Aktiv rusing medfører tett kontakt med andre mennesker. Om ikke det blir satt inn gode målrettede tiltak nå vil dette få enorme konsekvenser for en sårbar gruppe og deres familie og venner. Derfor ønsker vi at:

1.   Henteordningene på LAR må tilrettelegges for minst mulig smittefare.

2.   Det må tilrettelegges for lavterskel substitusjon i alle større byer, også for aktive brukere som ikke er innskrevet i LAR.

3.   Før utskriving fra TSB, må det være avklart god bolig og oppfølging.

4.   Det må på plass økonomiske støtteordninger når =Oslo og lignende tiltak stenges.

5.   Det må settes inn smittetrygge ernærings- og hygienetiltak i alle kommuner.

Vi må ønske folk velkommen til avrusning, det vil være mindre kostnadskrevende enn respiratorbehandling senere.

Vi vet at 70 prosent av rusavhengige faller tilbake til rus etter utskrivelse, er det da etisk riktig å skrive folk ut til noe som øker smittefaren? Vi må snarere rulle ut den røde løperen for de vanskeligst stilte av oss, de som ikke kan dra på hytta i Hemsedal eller hamstre toalettpapir.

Det snakkes så flott om at vi alle må brette opp ermene nå, at vi må vise solidaritet med de svake. De som kan dø av viruset; de gamle, de syke, de sårbare. De sårbare og syke inkluderer i høyeste grad folk med rusproblemer. La dem ikke bli de stigmatiserte, de glemte, de som nektes adgang til livreddende behandling.

Det er mye som må nedprioriteres på helsefeltet i forbindelse med viruspandemien, men på rusfeltet er det det omvendte som vil være mest smitteforebyggende og i tråd med folkehelseperspektivet.

Med vennlig hilsen

Tommy Sjåfjell – A-larm
Arild Knutsen – Foreningen for Human Narkotikapolitikk
Michael Lindholm- Ivareta
Are Lerstein – Foreningen Medvandrerne
Marius Sjømæling – Barn av Rusmisbrukere
Vidar Hårvik – Marborg
Heidi Hansen, Asbjørn Larsen – Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon
Ronny Bjørnestad – proLAR Nett

 

Publisert 14. mars 2020

15 Kommentarer

 1. LAR = LegemiddelAssistert Rehabilitering.
  R èn har lenge vært etterlyst i LAR, så kanskje vi kan være åpen for at det trengs legemiddel i tillegg til det LAR regimet har og tilby? Ta hele felleskatalogen i bruk?

  • Kjempe viktig Tema! Ser mange Redde Rusavhenige unge!😔Dette er Vanlige snille menesker ! Med store utfordringer!! I LIVET😏❤Synes dette var et var et Meget godt innlegg😊💜💙💚✌🌹

  • Helt enig, gi rusmisbrukerne det de trenger for å ruse seg nå så begrenser man kanskje smitten. Går de det, trenger de ikke ut blant folk for å skaffe noe.

 2. Det er mange pårørende som går med en stor klump.i maven nå😢

  • Oslo
   1. I vanlig arbeidstid:
   Smittevernoverlege Tore W Steen, Helseetaten, tlf 95266660
   Trondheim
   Overlege smittevern
   Eli Sagvik, Enhet for legetjenester og smittevern, Helse- og velferd, telefon 72 54 08 78 / 952 63 814
   Bergen
   smittevernet@bergen.kommune.no
   Telefon: 55565880

   • Det er mange som allerede er syke (og døde) av for lite nærhet. Å ikke stå alene, å bety noe for andre, å være verdt noe i en stor eller liten verden; det er avgjørende for viljen til å leve.

  • Dette er mennesker i en sårbar situasjon som trenger hjelp på mange områder.Det er personer som er et elsket barn.Hygiene er ikke så viktig for enkelte av de.De trenger omsorg.Kjærlighet og empati som alle andre.Hjelp de med opplysninger om denne pandemien.

 3. Hei , jeg går i lar i karmøy kommune i rigaland, og jeg er syk men får ikke testet for korona, men aøilevell var jeg NØDT Å MØTE PÆ LAR , der alle er syke dårlig immunforavar og perosnalet står og jobber midt oppi dårlig hygiene og dprlige helser. Og folk hostet og hostet, jeg fikk kun med meg for helgen, npe som er vanlig for meg. Seøv når de vet jeg er syk så mp jeg på bussen og ta buss frem og tilbake for å hente medesiner hver dag. Jeg er i risikogruppen, med leversykdom og operasjon jeg har hatt tidligere mtp gallen ,og mulig diabetiker typ 2. Hva skal dere gjøre med det? Jeg følte meg ikke høy i hatten når folk slengte kommentsrer til meg pæ bussen og sa hva faen gjør du her er du virkelig aå egoistisk, men uten medesinene mine så synker immunforavaret mitt dobbelt ned , og er søtrre fare for ø smitte andre og om jeg ikke har korona så får jeg det vertfall da. Og om jeg velger ø være hjemme å droppe å hente medesiner blir jeg så dprlig at jeg stikker ut å prøver å fø tak i dette illegalt. Det er tydligvis ingen i karmøy kommune som bryr seg om dette. Jeg prøvde å fø medesiner levert hjem , jeg ringte til ALLE instanser men ingen hjelp å få. Ba den ommin mor kunne hwnte dem men nei kun foll i kommunen kunne gi dem videre. Jeg synes ikke det er akseptabelt.

 4. Dette er bare fortvilende for oss som har klart og komme oss litt vekk fra rusen. Men hvor vondt er det ikke og se en du rusa deg med for 20 år siden være uten bolig ,uten familie,støtte,penger….etc😢. Men kan ikke ta med meg en hjem,selvom jeg vil. Karantene. Dere(MYNDIGHETER) MÅ ÅPNE NOE ,som gjør at en av de mest sårbare gruppene ikke blir smittet og dødstallene vil da stige drastisk om de ikke gjør noe med denne gruppen!!!!! Vanskelige tider❤️🗣

  • Støtter 100% H.Ludins innlegg da jeg opplever viktigheten av ordet hjem- ikke hospits!

 5. Åja! Så no ska dem også steng andre avdelinga på sykehuset også da eller? Som lungepasienter og hjerteposten for eksempel? Siden vi alltid får hør at vi e på lik linje med alle andre sykehuspasienta etter nye avrusningsenheten ble lagt under st.Olavs sykehus Trondheim? » D e ikke nå annerledes me dokker ruspasienta, enn andre pasienta som e innlagt på sykehuset» fikk æ hør av en miljøarbeider på St.olavs klinikken i Trondheim. Men no e d plutselig forskjell læll? Herregud!! Bare kaste oss dit dem vil, ingen som har respekt for den her pasientgruppa og demmers pårørende!!

 6. Hei – jeg er journalist i TV 2 og har over flere år jobbet inn mot rusfeltet som jeg kjenner rimelig godt. Jeg ønsker innspill fra både pårørende. rusavhengige og andre. Jeg jobber nå med å se nærmere på situasjonen knyttet til koronaepidemien. Hva mener dere? Send meg gjerne noen ord på haakon.eliassen@tv2.no – Takk

  • Hei!

   Jeg har noen innspill.
   *=Oslo selger 1223.

   Deltok på Brylarm i 2016

   Sender en epost

 7. Mitt ydmyke forslag er å gi frislipp på alle beslag, og starte gratis utdeling med kvalifisert helsepersonell….

  For cannabis pasienter, la oss dyrek selv!

  (P.S. Den siste var et retorisk spørsmål, og ikke en forespørsel for tillatelse.)

  Jeg er selv =Oslo selger av egne grunner, og skriver mine egne observasjoner..

 8. Dette med å bare kreve tilgang til narkotika i farmasøytisk kvalitet og i samme håndvending si»hvis det ikke blir sånn kommer vi til å spre virus og bryte oss inn i bilen og husene deres» høres mest ut sim emotional blackmailing i mine ører. Er det greit, da?

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Personvern og cookies