Dokumentarserien "RUS" ble en stor suksess med høye seertall. I serien søker Lasse Gallefoss og Leo Ajkic å finne sannheten om rusen - på godt og vondt. 

Lasse Gallefoss er fra Bergen. Han har bakgrunn som journalist, forfatter og dokumentarfilmskaper. Han har tidligere regissert flere dokumentarserier for NRK, bl.a. "Flukt", som vant Gullruten i 2017 for beste regi. Denne serien var også i samarbeid med Leo Ajkic som programleder. 

Leo Ajkic er fra Mostar i Bosnia. Flyktet fra krigen i Jugoslavia på begynnelsen av 90-tallet. Kom til Norge og Bergen som 11-åring. Han er journalist og programleder og har jobbet i NRK siden 2010. Ajkic vant Gullruten for beste mannlige programleder i 2017 og Jonasprisen i 2019 for "Flukt". Det siste halve året har han mottatt flere priser for arbeidet med dokumentarserien "RUS".

For tiende gang deler Fagrådet – Rusfeltets hovedorganisasjon ut Fagrådets pris for Godt ruspolitisk arbeid. Prisen går til en, eller flere, personer som har bidratt til at rus og ruspolitikk kommer på den offentlige dagsorden.

Begrunnelse

Fagrådets pris for Godt ruspolitisk arbeid 2022 tildeles regissør Lasse Gallefoss og programleder Leo Ajkic for sitt viktige bidrag til å avstigmatisere og belyse ungdomstidens utfordringer i møte med ulike rusmidler, gruppepress, selvtillit, tilhørighet og nysgjerrighet. 

Rusfeltet er et område mange har en mening om og det er mange sterke følelser knyttet til rus, rusbruk og avhengighet. Mangel på kunnskap, redsel, moralisering og stigmatisering er fremdeles det mye av. Debatter blir ofte polarisert.

Derfor er en spesiell glede at årets pris går til noen som har formidlet ulempene, og gleden, ved rusbruk på en åpen og ikke-dømmende måte.

Gjennom dokumentarserien "RUS" har Gallefoss og Ajkic vist hvordan voksne kan adressere temaet rusmidler på en åpen og ikke-dømmende måte. Sammen utnytter de kraften i kombinasjonen av åpenhet, nysgjerrighet  og storytelling. Ajkic kommuniserer strålende med både unge mennesker og deres foreldre, og formidler på en måte som gir seerne ny forståelse og nye perpektiver.

Etter at TV-kameraene ble skrudd av har Ajkic også fortsatt sitt engasjement og gjennomført en rekke besøk på skoler og fadderuker med mer. Han savner en skikkelig rusdebatt, med utgangspunkt i forskning, har han flere ganger uttalt i media. Selv er han åpen om at han prøvde cannabis da han var i tenårene, ble pågrepet og dømt for besittelse av marihuana i 2009 og gjorde opp for seg gjennom samfunnstjeneste. 

Dokumentarserien som de to har skapt, har vært en sterk bidragsyter til politisk debatt!

Med sitt engasjement, klarsinn og likeverdige tilnærming har de bidratt til å øke kunnskapen om ungdomskultur og rusmidler. Flere av våre medlemsorganisasjoner har fortalt at serien brukes som viktig materiell i undervisning - på skoler, men også i behandlingsinstitusjoner for rusavhengighet. Verdien av serien er dermed større enn den enkeltstående sendingen høsten 2021 og lever videre. 

Serien er nominert til tre priser under Gullruten 2022. Serien skal også vises i Sverige og Finland.

Foruten heder og ære er ruspolitisk pris et kunstverk av glasskunstner Aino Jensen der en maske står sentralt. "Rusens mange ansikter" er Fagrådets tanke bak å bruke nettopp masker som gjennomgangstema for denne prisen.

Årets prisvinnere har gjennom dokumentarserien "RUS" vært helt i kjernen av å studere rusens mange ansikter.  

Prisen til Gallefoss og Ajkic står i nær sammenheng med vår ruspolitiske pris til Petter Nyquist (Petter Uteligger) i 2017 og Thomas Ergo i 2021. Alle fire har i våre øyne knekt koden i å skape en åpen og konstruktiv samfunnsdebatt.

Utrag fra Leo Ajkic og Lasse Gallefoss sine takketaler:

Leo Ajkic: Jeg har bare vært nysgjerrig og møtt mennesker, mens Lasse har hatt en større plan. Jeg er litt som en soldat som sloss for noe, mens regjeringen har en mye større plan. Jeg vil takke alle som har bidratt i serien, som har åpnet historiene og hjemmene sine om noe som mange skammer seg over, det har de likevel delt for en større sak for kanskje å redde noen liv i framtiden. 

Det som betyr ekstra mye for meg er at jeg vet at dere i rusfeltet ikke tenker helt likt - og at vi har klart å lage en serie som både konservative og liberale syns er en ok serie. At vi kanskje har greid å lage en bro for bedre samtaler. Takk for denne prisen!  

Lasse Gallefoss: Vi i Pandora film føler oss utrolig beæret over å vinne denne prisen. Når vi ser på juryen som har kommet fram til at vi skulle vinne denne prisen så blir vi rørt. Og når vi hører begrunnelsen så er det utrolig sterkt, og når dere klapper for oss varmer det ekstra mye.

Vi setter ekstra pris på at det i begrunnelsen er framhevet at serien er "ikke-dømmende". Akkurat det er veldig lite tilfeldig. Det første vi gjorde var å reise rundt på norske skoler og snakke med ungdom om hva de tenkte om rus og hva slags TV-program de ville ha. Ungdom står i en skvis mellom voksne som er veldig opptatt av farene og vennene som skryter av hvor gøye festene er. De var lei av moralske dømmende pekefingre og det formet hvordan vi tenkte.

Så denne prisen går også til to russebusser i Bergen fordi de slapp oss innenfor dørene som foreldre og andre voksne vanligvis ikke slipper inn. Så har det igjen startet samtaler rundt omkring i norske hjem, og noen av de samtalene er vi overbevist om at kommer til å redde liv. Det er jo ikke meg og Leo som er åpne i serien, men alle de modige menneskene som har turt å dele sitt liv med det norske folk.

Forskning på pårørende viser at mange pårørende ikke forteller at barnet deres døde av overdose. Så da vi skulle lage en overdosehistorie var vi opptatt av å finne noen som var åpne om dette og som hele det norske folk kunne kjenne seg igjen i - Hvis det skjedde med Jens, så kan det skje med hvem som helst. Så denne prisen deler vi med Gyril Lunde Tusvik og Stein Thomas Tusvik. 

Også når det gjelder behandling så er det viktig å fjerne stigma rundt det. Derfor "sladdet" vi ingen ansikter i den episoden. Folk skal være stolte av å være i behandling. På grunn av det nære samarbeidet med Floenkollektivet og Mestringshusene kunne vi filme på en måte sånn at de som ikke ønsket å la seg filme kunne være med oss og føle seg trygge, mens de som var sterke nok til å ha ansiktet sitt på TV kunne sitte ved siden av Halvor i lunsjen og gruppeterapien. Mye større enn denne prisen her er alle de meldinger vi har fått av folk som har blitt berørt av historiene til Jens eller Halvor og derfor har søkt behandling selv eller tatt samtaler med sine barn.

Å motta en ruspolitisk pris når vi er journalister - det er litt tveegget. Det siste vi egentlig skal gjøre når vi lager en serie for NRK er jo å jobbe politisk. Vi er utrolig takknemlig for at vi lever i et land der det foregår en felles samtale. Så når vi har gått inn i et fagfelt som er politisk betent så har vi vært opptatt av å vise begge sider og få fram at det er gode folk på begge sider som har gode argumenter for sitt syn.

I dag er vi jo ikke på jobb for NRK, så det er fristende å komme med et ruspolitisk råd. Hadde noen sagt til meg for fem år siden at dette er et politisk råd, så ville jeg ikke trodd de. For det er en selvfølgelighet. Men mitt råd til regjeringen er: Lytt til kunnskap. Rett og slett. Vi har møtt så mange eksperter på rusfeltet, kunnskapsrike mennesker som har så mye å komme med som bør forme norsk ruspolitikk framover.

Min bønn til regjeringen er lytt til fagfolk, lytt til brukerne og ha som mål å vinne denne prisen her.

At om ett til to år står regjeringen her og har vunnet denne prisen - det hadde vært stort. Tusen takk for at dere lyttet og tusen takk for prisen.