Film om Hepatittbussen!

Publisert i Fagrådet

Film om Hepatittbussen!

En medisinsk solskinnshistorie! Slik beskriver overlege Olav Dalgaard mulighetene som nå ligger i få behandlet hepatitt C sammenlignet med tidligere. Nå har prosjektet Hepatittbussen laget to kortfilmer med støtte fra Stiftelsen Dam (tidligere Extrastiftelsen).

Hepatittbussen er et informasjons- og screeningprosjekt hvor målet er å informere og screene pasienter som er i rusbehandling. Hepatittbussen tilbyr hurtigtester for hepatitt C, en ultralydundersøkelse av leveren med Fibroscan og hurtigtest for HIV. Det eneste busspersonellet ikke gjør, er å i gangsette behandling. Men de samarbeider med lokalt helsepersonell når testene er positive slik at behandling kan komme i gang. Ideen med en mobil enhet er hentet fra tilsvarende prosjekter i andre land – der tilbudet kommer til pasienten. Hepatittbussen er et samarbeid mellom Fagrådet- Rusfeltets hovedorganisasjon, proLAR-Nett og legemiddelindustrien.

Fra prosjektoppstart høsten 2018 har hepatittbussen gjennomført 12 turer med sjåfør, brukerrepresentant og sykepleier. Helsedirektoratet og tre legemiddelfirmaer har bidratt til finansiering av prosjektet.

“Den gode nyheten er at nå har behandling som virker på et helt annet nivå enn tidligere og som også nå er gjort tilgjengelig”
Helseminister Bent Høie

Hepatittbussen har så langt testet 250 personer og nær 700 personer har fått informasjon om hepatitt C i løpet av prosjektperioden. Prosjektet har publisert to filmer, en langversjon på seks minutter på YouTube og en kortversjon på under ett minutt på Facebook.

Se kortfilmen her:

Kortfilm om Hepatittbussen 2019

Kortfilm om HepatittbussenproLAR Nett har det siste året testet 240 personer via Hepatittbussen. Vi har møtt over 650 brukere og delt av vår kunnskap omkring HCV og viktigheten av å vite egen status på smitte.Nå har vi laget en film om vårt brukerdrevne prosjekt som fra 1 November 2019 ruller i full drift videre ut 2020. Her er en smakebit på filmen, (kortversjon) før langversjon (7 min) legges ut senere 🙂

Publisert av proLAR – nasjonalt forbund for folk i LAR Fredag 29. november 2019

Hepatittbussen videreføres ut i 2020. Legemiddelfirmaene er ute og Helsedirektoratet finansierer det hele. Martin Blindheim er hentet tilbake fra pensjonistenes rekker oger ansatt som prosjektleder og koordinator. Vernepleier Maren Egeland skal i vareta det helsefaglige og Eivin Dahl skal være sjåfør. I det videreførte prosjektet så inngår også besøk i fengsel og veiledning rundt HIV. Vedtaket er i tråd med regjeringens reviderte nasjonale strategi mot hepatitter som ble publisert for et drøyt år siden.

“Vi har fått en effektiv og grei behandling og det gjør det mye mer realistisk å behandle alle som er infisert med hepatitt C. En tablett om dagen i 12 uker og så og si alle blir friske. Det kan egentlig ikke bli bedre. Så dette er en medisinsk solskinnshistorie”
Overlege dr.med Olav Dalgaard.

Se filmen på YouTube her:

Oslo 4. desember 2019
Foto: Fra filmen Hepatitt C bussen lang versjon

Les mer:
Ny plan skal utrydde Hepatitt C

Tilbake til forsiden

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Personvern og cookies