Målet er ti prosent reduksjon i alkoholforbruket innen 2025 sammenlignet med 2010. Dette er en del av Verdens helseorganisasjons (WHO) globale handlingsplan for forebygging og begrensning av ikke-smittsomme sykdommer.

Ønsker flere tiltak og virkemidler
HOD ønsker forslag til tiltak som kommer i tillegg til de regulatoriske virkemidlene i norsk alkoholpolitikk: bevillingsordningen, reklameforbudet, aldersgrenser, vinmonopol og alkoholavgifter. Tidlig innsats gjennom forebygging blir også viktig sammen med innsatsområder knyttet til  Rusreformen – fra straff til hjelp.

Strategien omfatter alle relevante samfunnssektorer, både i offentlig forvaltning, næringslivet og frivilligheten. Spesielt ønsker HOD å etablere et samarbeid med idretten og arbeidslivets parter om bevissthet rundt holdninger til alkohol i idrett og arbeidsliv og verdien av alkoholfrie arenaer.

Bakgrunn
Granavolden-plattformen varsler at regjeringen vil «legge fram en nasjonal alkoholstrategi for å følge opp gjeldende målsetning om reduksjon i skadelig alkoholkonsum, og etablere et samarbeid med idretten og arbeidslivets parter om bevissthet rundt holdninger til alkohol i idrett og arbeidsliv og verdien av alkoholfrie arenaer». Alkoholstrategien ble også varslet i folkehelsemeldingen som ble lagt fram i fjor vår, Stortingsmelding 19 (2018–2019) Gode liv i eit trygt samfunn.
Regjeringen.no

Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier på regjeringens nettside at det er viktig å lytte til både faglige råd og ideologiske synspunkter i utviklingen av en ny alkoholstrategi.

Send inn dine innspill til postmottak@hod.dep.no og merk dem «Nasjonal alkoholstrategi».

Les også:
Helsedirektoratets hefte: Tidlig samtale om alkohol og levevaner – Veiviser for helsepersonell i svangerskapsomsorgen