Viktig, men eksklusiv masterutdanning?
Regjeringen annonserte i slutten av april at de utvikler en ny masterutdanning i psykisk helse- og rusarbeid. Nå reagerer Fellesorganisasjonen (FO) og er kritisk til at utdanningen er eksklusivt for sykepleiere.
Rus-spesialitet
Legene fikk for noen år tilbake en egen spesialisering i rus og avhengighet. Sånn sett er det naturlig at sykepleierne ønsker tilsvarende spesialisering. Det FO reagerer på er at innretningen av masterutdanningen etter deres syn, underkommuniserer behovet for tverrfaglighet i behandlingen av rusproblemer og avhengighet.
FO beskriver en utvikling der en lukker masterløp i tverrfaglige fagfelt til bestemte profesjoner og mener det er et paradoks at regjeringen bruker tverrfaglighet som et argument for å opprette en profesjonsspesifikk masterutdanning.
Dette er en paradoksal tilnærming til tverrfaglighet. Det kan virke som om regjeringen skaper et utdanningskille mellom sykepleiere og de andre profesjonene som arbeider innen denne sektoren, det er ikke brukerne tjent med.
Mimmi Kvisvik, forbundsleder Fellesorganisasjonen FO (bildet)
Grunnleggende sluttkompetanse
Masterutdanningen i psykisk helse- og rusarbeid for sykepleiere skal gi grunnleggende klinisk sykepleiefaglig sluttkompetanse og øke kvaliteten i behandlingen av pasienter med psykiske lidelser og rusmiddelproblemer, skriver regjeringen på sin nettside. Økt kunnskap og fokus på kvalitet er sårt tiltrengt og sykepleiere er den faggruppen det nå er flest av innenfor rusbehandling (TSB)
– Den nye masterutdanningen er et godt eksempel på hvordan samarbeid om tjenestenes behov kan resultere i en ny utdanning. Vi ønsker at universiteter og høyskoler og arbeidslivet skal samarbeide mer om å utvikling av høyere utdanning. Det er viktig for å møte samfunnets kompetansebehov.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim
FO peker på noen viktige poeng som vi håper Regjeringen vil ta på alvor når de oppretter en programgruppe for utdanningen senhøsten 2020.