Vartun startet planleggingen allerede for to år siden. De kontaktet Teg ArtWorks som tente på idéen og ble den store pådriveren for prosjektet. Sekretariatet i Fagrådet ved Torhild Kielland besøkte Vartun 23. november og fikk se de imponerende resultatene.

Anerkjente kunstnere
Det var ingen hvem som helst Vartun fikk med seg av kunstnere på gatekunstprosjektet. Tegson, AFK, RC (Rodrigo Cortez), Dickey198, lille.Oslo og eyf_bef. Sist uke malte AFK, mannen bak det kjente Listhaug-maleriet, en vegg i entreen.

På initiativ fra kunstnerne var også de som bor på Vartun, og andre som får oppfølging av Vartun, invitert til å få opplæring og å delta. Hele bakveggen på Vartun ble dekorert med uttesting av ulike teknikker og farger og det var tydelig at her hadde mange fått stor glede av gode læremestere.

Vartun er et døgnbemannet bofellesskap med 16 leiligheter for folk med rusproblemer. Vartun følger i tillegg opp mange innbyggere i Os kommune. Vartun inkluderer også "Liskvalitet" - et lavterskel aktivitet og arbeidsrettet tiltak for innbyggere i kommunen.

Fra Petrozavodsk til Os for å dekorere Vartun
Dickey198 kom fra Petrozavodsk i Russland, ens ærend til Os for å dekorere Vartun. Petrozavodsk en by 400 km øst for St Petersburg med rundt 300.000 innbyggere. Dickey198 dekorerte den ene ytterveggen. Bildet består av en mengde ulike nøkler (hovedbildet i saken) -Nøklene skal symbolisere de ulike valgene vi tar, bruk av ulike nøkler åpner ulike dører til framtida, sa Dickey198 til brukerne som deltok.

Kun fantasien setter grenser for mestring og aktiviteter på Vartun
Vartun er døgnbemannet og utmerker seg ved å ha fleksible og brukervennlige løsninger på det meste. De har et eget lavterskel aktivitet og arbeidsrettet tiltak med en garasje de har døpt "Livskvalitet". Der tilbyr de en rekke aktiviteter og arbeidsoppgaver tilpasset interesser hos brukerne. En utfordring for mange av de ansatte også - som ydmykt fortalte om alt de lærer av brukerne sine. Noen eksempler:

  • gatefotball
  • spinning
  • yoga
  • fjellturer, fisketurer
  • svømming/stup
  • dragebåtfestival
  • skjærgårdstjeneste
  • tømreroppgaver (vennebenker, blomsterkasser, terrasseplattinger, oppussing av garderober)
  • hageprosjekt
  • såpe, julepynt, gyngehester, lyslykter og betongfigurer
  • flyttejobber
  • førstehjelpskurs
  • rigging av teaterscene +++

Avdelingsleder Arve Frostad har ledet avdelingen de siste årene og har skapt fleksibilitet og ro i fellesskapet. -Beboerne har store utfordringer og det er først og fremst viktig å hjelpe dem med å stabilisere hverdagen, sa Frostad.

Emil Reiten, som var med som bruker fra oppstarten av prosjektet, er nå tilsatt som erfaringskonsulent. Begge forteller om en rekke positive effekter for brukerne når de fyller dagene med meningsfylt arbeid; Lengre rusfri perioder, mindre bruk av rusmidler generelt, bedre miljø, færre konflikter og roligere netter.

For noen år tilbake var det strenge regler rundt klokkeslett og henting av medisiner. Det var fokus på konsekvenser og sanksjoner. Nå er dette borte, erstattet med at de ansatte heller oppsøker/kontakter folk og/eller tilbyr å hente dem. Endringene har interessante og kanskje også selvfølgelige resultater - flere oppnår å bli stabilisert på medisiner og klarer å følge opp andre hjelpetiltak.

Fagrådet takker for gjestfrihet og gode samtaler. Vartun blir drevet med respekt for den enkelte som utgangspunkt. Det gjennomsyrer aktiviteter, måltider, rutiner og forventninger til de ansatte.

Les mer om Vartun på deres Facebookside: Livskvalitet - Vartun oppfølgingstjeneste.