Uteseksjonen i Trondheim 50 år
Årets Gatenær konferanse er lagt til Trondheim i år. Det skyldes at Uteseksjonen i Trondheim markeres 50 års drift.
Konferansen ble åpnet av statssekretær Ellen Rønning-Arnesen i Helse- og omsorgsdepartementet som holdt en god og engsjert tale. En tale hvor hun også takket de oppsøkende virksomhetene for den strålende innsatsen de gjør uansett hvor i landet de arbeider. Forebygging blir en vesentlig del av regjeringens Forebygging og behandlingsreform, en reform hun gjerne skulle hatt med seg til Trondheim. Men den er ennå ikke klar kunne hun fortelle de ca 250 deltakerne på Gatenær konferansen 2024.
Rønning-Arnesen advarte også mot dem som tror forebyggende arbeid er noe quick-fix. Det er et langsiktig arbeid.
Uteseksjonen ble etablert i 1974 og den første leder var Inger Granby. For noen i rusfeltet er Granby kjent som leder ved Selbukollektivet i mange år. Et arbeid hun i 2001 fikk Rusfeltets pris for Godt rusfaglig arbeid for.
Leder i jubileumsåret er Camilla Wright, noe hun har vært de ti siste årene. Hun la vekt på at sosialarbeidere skal være på ungdommens arena, de må tåle det og de skal være tilgjengelig. Sosialt arbeid må, og er, i utvikling, men det er bekymring for at oppsøkende arbeid ikke er lovpålagt og dermed lett å kutte i trange tider. Også Uteseksjonen (den gang Utekontakten) i Trondheim har vært utsatt for forslag om nedleggelse.
Hva gjør vi voksne for å møte ungdommens behov på dere premisser? Tilbudene som gis må passe ungdommene og vi må invitere dem inn sa Camilla i sin innledning. Hennes bursdagsønske var mer tillit til Uteseksjonen fra alle parter.
Leder i Rusfeltets hovedorganisasjon, Jan Gunnar Skoftedalen, hilste og overrakte Uteseksjonen et trykk av Nico Widerberg under festmiddagen. Trykket har tittelen "Forankret". Gaven ble mottatt av erfaringskonsulent Ida Undall og leder Camilla Wright.
Gatenærkonferansen har utover feiring av Uteseksonen en rekke gode faglige innlegg og fortsetter i dag fredag.