Ungdata 2024 viser at ungdommene selv syns det står ganske bra til. Ni av ti sier de har ett bra liv med gode venner og er aktive i fritiden. Videre sier ungdommen at de trives både med familie og lokalmiljø. Flertallet sier at de opplever fremtidsoptimisme, og har god psykisk og fysisk helse. Imidlertid avdekker også rapporten funn som er grunnlag for bekymring. Siden Ungdata begynte å kartlegge har det ikke forekommet så høy rapportering om mobbing. Vold fra jevngamle, skulking og mistrivsel på skolen har økt, samtidig som rapporten viser en tendens til regelbrudd, slik som feks nasking, og økt rusbruk.  

Rusbruk

Det kommer altså frem av rapporten at det er en veltilpasset ungdomsgenerasjon. Men en av bekymringene er at det er en tendens til økning i rusbruk. 

Alkohol blant ungdommer har siden årtusenskiftet hatt en markert nedgang, men utviklingen de siste ti årene har vært stabile. Det vises til noe nedgang under pandemien, men andelen som bruker alkohol har gått opp igjen, dette er spesielt blant jenter. På videregående er det flere jenter enn gutter som bruker alkohol.  

De vanligste narkotiske stoffene blant unge er hasj og marihuana. Undersøkelsen viser at 10 % har forsøkt cannabis og 6 % har forsøkt andre rusmidler det siste året. Bruken av cannabis har hatt en viss økning de siste tiårene. Det er store forskjeller mellom ungdommer på ungdomskolen og videregående. Av elever på siste året på videregående rapporterer 24 % at de har forsøkt cannabis, og 13 % rapporterer at de har forsøkt andre narkotiske stoffer. 

" Andelen elever på videregående som rapporterer å ha brukt andre narkotiske stoffer enn hasj marihuana har tredoblet seg på ti år" (Ungdata, 2024).

Videre sier rapporten at det er ungdom som ofte drikker alkohol som prøver andre narkotiske stoffer. Narkotiske stoffer er mer vanlig blant gutter enn jenter. Rapporten presiserer at de fleste som har erfaring med bruk av narkotiske stoffer har forsøkt, men har ikke ett jevnlig bruk.  Rapporten skiller kun mellom cannabis og andre narkotiske stoffer, så hvilke narkotiske stoffer det dreier seg om kommer ikke frem i denne rapporten. 

I august 2024 ble Ungdata 2024 publisert. Det er en rapport der ungdommer på ungdomsskole og videregående over hele landet blir intervjuet. Undersøkelsen gir resultat både på kommunalt, men også nasjonalt nivå. I rapporten for 2024 deltok 150 000 ungdommer. Hensikten med undersøkelsen er å kartlegge hvordan norske ungdommer har det, og videre hva de driver med i fritiden.

Når det gjelder nikotin viser rapporten at selv om vi har hatt en drastisk nedgang av sigaretter de siste ti årene viser tallene for 2023/2024 en mindre økning. E-sigaretter har igjen en betydelig økning i bruk. Snus er også relativt utbredt blant unge, 10 % av ungdommene i undersøkelsen brukker snus daglig eller ukentlig. Dette er en økning fra 8 % siden 2021.

For å lese hele rapporten følg lenken: Ungdata 2024  Her vil det komme frem en mer ytdyping i aldersfordskjell, kjønn og geografiske forskjeller.